Ericsson aktie (ERIC B) – Fundamental och teknisk analys

Är Ericsson (ERIC B) en bra aktie att köpa?

Här finner du data och uträkningar för hjälpa dig avgöra om Ericsson är en bra aktie att köpa, både enligt fundamental och teknisk analys.

All data på sidan uppdateras med minst 15 minuter fördröjning.

Innehållsförteckning

”Ericsson är en av världens ledande leverantörer av informations- och kommunikationsteknologi (ICT) till tjänsteleverantörer. Vi utvecklar spjutspetsteknologi och tjänster som är enkla att implementera, använda och skala efter behov, vilket bidrar till våra kunders framgång i den digitaliserade världen.”
– Ericsson

Det här är Ericsson

Telefonaktiebolaget LM Ericsson är ett multinationellt företag som är specialiserade på information och kommunikationsteknik (ICT).

En väldigt förenklad beskrivning är att Ericsson tillverkar tekniken som sitter i telefonmaster och underhåller denna, men bolaget gör väldigt mycket mer än så.

Tre affärsområden
Ericsson är en stor och viktig aktör på marknaden och är uppdelat i tre affärsområden:
Networks, Cloud Software and Services samt Emerging Business.

Networks
Under Networks utvecklar, levererar och hanterar Ericsson telekommunikation genom att tillhandahålla hårdvara, mjukvara och tjänster till bolag.

Ericsson är ett av de ledande bolagen i utvecklingen av 5G (femte generationens mobilteknologi), som ska vara upp till 20 gånger snabbare än 4G. Här utvecklar Ericsson hårdvaran och mjukvara för de avancerade nätverken för radioaccess. Därefter utför bolaget både installation och underhåll av de master teleoperatörerna, t.ex. Telia och Tele2, sedan använder.

Man utvecklar och tillhandahåller även hårdvara och mjukvara för IOT (Internet of Things) som sömlöst binder samman den digitala och fysiska världen genom sensorer som samlar data.
Ett exempel skulle kunna vara att din GPS justerar vägen när den fått info från andra bilars sensorer som står stilla på motorvägen och indikerar köbildning.

Allt som underlättar för människor att koppla upp ses över!

Cloud Software and Services
Affärsområdet Cloud Software och Services uppgift är att hjälpa bolag att förbereda och förändra nätverken för framtiden. En framtid som antas innebära moln istället för egna servrar och automatisering via AI och robotisering.

Det kan vara att maximera 5G för att kunna ha självkörande lastbilar eller hjälpa bolag med effektivitet och hållbarhet genom att fördela sina resurser på ett smartare sätt.

Emerging Business
För att vara relevanta för framtiden ser bolaget över och utvecklar nya produkter under affärsområdet Emerging Business. Här fokuserar man på marknader med hög tillväxt där Ericssons produkter skulle kunna hjälpa till att driva tillväxten ytterligare.

Ericsson ONE är ett program där alla medarbetare får dela med sig av sina idéer.
Om idén anses vara genomförbar och nyttig kan den som lämnat in idén erbjudas bli en ”intrapreneur” (dålig ordlek). 

En ”intrapreneur” får coaching, support och rådgivning hela vägen till slutlig produkt och kan slutligen bli CEO för sitt egna företag, med partnerskap med Ericsson.
Dessutom uppmanas man till att använda Ericssons nätverk på 100.000 med olika sorters expertis.

Det var under liknande program som Ericsson skapade Bluetooth år 1999.

Mer om Ericssons struktur hittar du på här på deras hemsida.

Låga vinstmarginaler och vinst på eget kapital
Man kan tycka att Ericsson borde kunna tjänat stora pengar med bar marginaler eftersom deras teknik är svårkopierad och nödvändig.

Men hela branschen har trots expertisen ganska dålig lönsamhet. Detta beror till stor del på den hårda konkurrensen bland några få jättar och prispressen som Ericssons kunder kräver.

Dessutom utvecklas hela tiden tekniken vilket kräver att bolagen lägger kapital för utveckling av befintliga och nya produkter för att fortsätt vara relevanta.

Ericssons vinstmarginaler är historiskt ensiffriga.

Ericssons mutor och skandaler

På senare år har tyvärr ryktet svärtats och Ericsson har ertappats med handen i syltburken flera gånger, och för varje gång tycks allvaret öka. 

Här finner du en snabb sammanfattning av de senaste skandalerna.
I samtliga fall är det världspolisen USA som utfärdat böter.

2003 – Ericsson bröt exportregler
Böter: 45 miljoner dollar.
Börsvärde 2003: 13,6 miljarder dollar.

2015 – Bryter sanktioner mot Sudan.
Böter: 10 miljoner dollar.
Börsvärde 2015: 26,2 miljarder dollar.

Källor? Detta är enl. bing o hänvisar till wiki där ingen info finns.

2019 – Betalar böter efter systematisk korruption i 17 år
Amerikanska justitiedepartementet och Ericsson kommer överens om att Ericsson ska betala mer än 1 miljard dollar i böter. Anledningen är att Ericsson år mellan 2000 och 2016 systematiskt ska ha använt falska konsulter, leverantörer och tjänstemän för att, genom mutor, vinna kontrakt i Djibouti, China, Vietnam, Indonesien och Kuwait.

Böter: Över 1 miljard dollar.
Börsvärde 2019:  27,5 miljarder dollar.
Det är den dittills den största uppgörelsen gjord under Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Myndighetens beslut finns tillgängligt på Justice.gov

2022 – Ericsson avslöjas ha mutat terror-organisation
Historien börjar när Ericsson 2014 ska byta ut det irakiska 3G-nätet under namnet Project Peroza.
När IS tar över de nordliga delarna av Irak får Ericsson problem med leveranserna.
Ericsson uppges då ha, genom mellanhänder, slutit avtal med IS för att få tillgång till områden.

På detta sätt kunde Ericsson vara kvar i regionen och fortsätta utveckla 3G nätet samtidigt som eventuella konkurrenter, som inte ville muta IS, gav sig av med risk för livet.

När Uppdrag Granskning är på väg att avslöja mutor till terrorstämplade IS (Islamistiska Staten) väljer Ericsson att gå ut med sin internutredning som gjordes 2019.
I samband med detta avslöjas också att tre toppchefer på Ericsson sålt miljontals aktier veckor innan offentliggörandet av internutredningen.

Under de närmsta veckorna faller aktien mer än 30%, innan den återhämtar sig något för att sedan fortsätta falla. Ett år senare är Ericssons aktiekurs nästan 50% lägre än dagen innan avslöjandet.

Ericsson hade under en tidigare utredning av korruption lovat USA att informera om all misstanke om mutor. I samband med Ericssons information om internutredningen avslöjas att Ericsson bröt löftet till USA endast 5 dagar efter att ha gett det.
Därför beslutar amerikanska justitiedepartementet 2023 att Ericsson varit för slapphänta och ska betala 2,2 miljarder SEK för att inte informerat om sina misstankar.

Den senaste boten från justitiedepartementet handlar inte om hur vida Ericsson är skyldiga eller inte till brott i Irak, utan endast att de inte infriat sitt avgivna löfte.
Om Ericsson har mutat IS eller inte är ännu inte avgjort, och ev. kan fler böter komma för agerandet i samma region och period.

Böter: Hittills 2,2 miljarder SEK. Döms man för mutor till IS lär det bli mycket höga böter.
Börsvärde 2022: 348,5 miljarder SEK.

På SVT kan du läsa en sammanfattning av Uppdrag Granskning.
Där finner du även repotaget i sin helhet.

Kommer det komma fler skandaler? 
Troligen.
Kommer det göra ont i både Ericssons plånbok och i svenskarnas stolthet?
Japp!

Otroligt dåliga investeringar
Enl. Anders Elgemyr i EFN börsnytt 2023 har uppskattningsvis 4% av Ericssons investeringar varit framgångsrika, vilket är ett helt fruktansvärt dåligt resultat.
Under 2022 gjorde Ericsson ett förvärv av Vonage, om detta blir en bra eller dålig investering återstår att se.

Men sedan 2019 har bolagets ROE och ROIC varit positivt, och sedan Q3 2020 har båda siffrorna varit över 10% varje kvartal, vilket är härligt att se.

Länk till Ericssons pressmeddelande om köpet av Vonage.

Starka ägare
De med störst inflytande i Ericsson är:
Investor – 8% ägande och 23,8% av rösterna.
Cevian Capital – 4,6% ägande och 2,7% av rösterna.
Industrivärden – 2,6% ägande och 15,1% av rösterna.

Investor är den solklara ägaren av Ericsson och det märks inte minst när man 2017 tillsatte Börje Ekholm för att städa upp som ny VD i Ericsson. Dessutom är Jacob Wallenberg med i styrelsen sedan 2011.
Trots en stark ägare har Ericsson varit skandalomsusade med mutor och tveksamma affärer. 

Med endast 2,5% av Investors kapital i Ericsson kan man undra om Investor verkligen har tillräckligt investerat för att orka lägga ner sig för att på riktigt vända på Ericssons trend. Men då både Ericsson och Investor är stolta gamla bolag bör man nog inte oroa sig att Investor kommer göra det som är rätt, med Ericsson.

Aktivistfonden Cevian Capital med mediaprofilen Christer Gardell äger 4,6% av Ericssons kapital men endast 2,4% av rösterna och har därmed inget större inflytande. Cevian köper större minoritetsposter i europeiska bolag och är sedan aktiva för att hjälpa bolaget i rätt riktning.

Att hjälpa bolaget kan även innebära att få marknaden att förstå bolagets värde. Därför är det inte ovanligt att man ser Gardell prata om Ericsson.

På Avanza kan du se de 10 största ägarna.

VDns aktieinnehav
Sedan 2017 är Börje Ekholm vd och koncernchef i Ericsson och har ett förflutet som bl.a. VD i storägaren Investor.
Ekholm har både affärsnäsa och ledarskap samt djup kunskap om bolagsstyrning.

Under 2021 gav Affärsvärlden honom priset som Årets Ledare och skrev i samband med det e
https://www.affarsvarlden.se/artikel/arets-ledare-sa-vande-borje-ekholm-ericsson

Börje Ekholm stämmer bra in på Warren Buffetts citat ”Jag är en bättre investerare eftersom jag är en affärsman, och en affärsman eftersom jag är en investerare.” 
Ekholm vid rodret talar för att köpet av Vonage faktiskt är ett bra köp, trots Ericssons historik.

Ekholm har 260 351 Ericsson B aktier och 1 009 000 ADS (Ericssons amerikanska aktie) och 2 000 000 köpoptioner.
Förutsatt att aktien ligger på 62 kr/aktie är Ekholms aktier, exklusive köpoptioner, värda runt 72,5 miljoner kronor.
Med en grundlön på 19 154 852 kr/år (enl. ersättningsrapporten 2022) innebär det att det tar Ekholm dryga 3,5 år innan han tjänat in pengarna via lön.

Självklart får Ekholm även andra förmåner och har dessutom en personlig förmögenhet till följd att han är en eftertraktad ledare och affärsman. Men man får ändå säga att han har ”skin in the game” och därmed ett personligt intresse att Ericssons kurs utvecklas positivt.

När Ekholm tillträdde som VD fick han sammanlagt 2 miljoner köpoptioner i Ericsson av Investor och Industrivärden. Varje option ger honom rätten att köpa en aktie för 80kr efter en sjuårsperiod.
Vid omvandling av optionerna skulle Investor och Industrivärden sälja aktierna i Ericsson till Ekholm.
Men med dagens aktiekurs optionerna inte ut att ge Ekholm någon vinst.

Rimligt pris Ericsson B aktie

Ska man köpa Ericsson A eller B?
Ericsson A aktie är värd en röst medan Ericsson B aktien är värd en tiondels röst.
Ericssons aktie har generellt tillräcklig omsättning för att göra det lätt att köpa/sälja vid behov, därför kan vi småsparare köpa den aktien som är billigast.

Värdering
Det går att värdera aktien på flera sätt, men vinsterna i telekombranschen svänger ofta kraftigt till följd av att bolagen behöver lägga pengar på att underhålla befintlig och ny teknik.
Några exempel är analys genom DCF, Margin of safety, substansvärde och tillväxt över P/E.
Enligt mina automatiska datavärderingar är Ericsson B aktien värd:

Grönmarkerade siffror indikerar att bolaget är billigt och aktien ett potentiellt bra köp.

Återbetalningsmetoden
Visar hur många år det tar för bolagets fria kassaflöde att betala av aktiekursen.
Under 7 år är att föredra. Över 10 år är mindre bra.
Räknar inte med bolagets tillgångar och skulder.

Regler för uträkningen på sidan:
Uträkningen sker på Fritt kassaflöde (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.

Klicka här för att läsa mer om Återbetalningsmetoden och göra en egen värdering.

DCF – Diskonterat kassaflödesanalys
Metoden går ut på att beräkna summan av bolagets framtida kassaflöden.
Därefter beräknar du bort ditt procentuella avkastningskrav från kassaflödet varje år.
Sedan begränsar du uträkningen till 10 år och sätter istället en multipel på sista årets kassaflöde.
Därefter summerar du samtliga års kassaflöden. När du sedan adderar tillgångar får du fram vad bolaget bör vara värt idag.

Regler för uträkningen på sidan:
Uträkningen sker på Fritt kassaflöde (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren, därefter halveras tillväxten.
Omsättningstillgångar räknas med.
Schablonkostnad för skulder är 3% och räknas bort från fritt kassaflöde.
Avkastningskrav 10%.
Multipel-schablon = 13.

Här kan du läsa mer om DCF-analys och göra en egen värdering!

MOS
Margin of Safety-kalkylatorn är tagen från Phil Towns bok Rule#1 Investing.
Uträkningen är en sorts enklare variant av DCF-värderingen och baseras på nuvarande P/E, historisk tillväxt, avkastningskrav och vinst per aktie.
Bolagens värderingar ser sällan bra ut med denna uträkning, men när man hittar ett som ser bra ut bör bolaget utredas!
Räknar inte med bolagets tillgångar och skulder.

Regler för uträkningen på sidan:
Följer boken så noga det går, men med små variationer.
Uträkningen sker på Vinst per aktie (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Det högsta av snitt P/E senaste 5 åren och tillväxt x2 utgör multipeln som ligger till grunden för uträkningen.
Multipeln kan inte vara lägre än 8.
Historisk tillväxt får max vara 15%.
Avkastningskravet är 15%.
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.
Phil Town förespråkar att man även ska ha 50% säkerhetsmarginal. Detta är inte medräknat men lätt att själv tillämpa genom att halvera rimligt pris enl. MOS-uträkningen.

Här kan du läsa mer om MOS och göra en egen värdering!

Värdering av bolagets egna kapital.

Tillgångar minus skulder. Delas sedan på antalet aktier.

Ju högre siffra i ”Tillväxt högre än P/E” desto bättre. En siffra över 1 signalerar ett billigt pris.
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.

Tillväxt delat på P/E.

En siffra över 2 innebär att bolaget har dubbelt så stora lättomsatta tillgångar som skulder som ska betalas inom kort.

Genom att jämföra omsättningstillgångarna med bolagets skulder kan man få sig en bild av hur stabilt bolaget är.

En siffra över 1 innebär att bolagets rörelsekapital är större än långfristiga skulder.

Om bolagets rörelsekapital (omsättningstillgångar – kortfristiga skulder) är högre än långfristiga skulder lär bolaget inte gå i konkurs, såvida inte några riktigt dåliga beslut tas.

När underliggande dokument inte får kontakt med Google blir många av uträkningar ofullständiga.
Dessa taggas då med #SAKNAS och rättas oftast automatiskt inom 15 minuter men kräver att du laddar om sidan.

Återbetalningsmetoden, DCF och MOS kräver positiva kassaflöden. Om ett bolag redovisar negativt kassaflöde eller vinst innebär det att bolagets värde blir negativt. Eftersom du såklart inte får betalt för att köpa ett bolag, vilket uträkningarna kan antyda, har jag valt att sätta ett sträck (-) på bolag med negativa kassaflöden och vinster.

Ericsson utdelning 2023

Som tidigare konstaterat är har Ericssons investeringar inte varit något framgångssaga.
För ett bolag som gång på gång misslyckas med sina investeringar borde utdelningen till aktieägarna vara ett fokus.

Men det kostar att driva ett högteknologiskt kommunikationsföretag, så det är ändå rimligt att lägga pengar på att hålla verksamheten vid liv, även i framtiden.

Sedan 2004 har utdelningen pendlat mellan 1,00-3,40 kr per aktie och betalas vanligen ut i två omgångar.
Ena brukar ske i mars-april och den andra i september-oktober.

Ericssons utdelning 2023 fastställdes på årsstämma till 2,70 kr per aktie.

Utdelningen betalas ut i två omgångar i lika stora delar.

Historisk utdelning per aktie:
2023-10-04: 1,35 kr.
2023-04-05: 1,35 kr.
2022-10-05: 1,25 kr.
2022-04-05: 1,25 kr.
2021-10-06: 1,00 kr.
2021-04-08: 1,00 kr.
2020-10-07: 0,75 kr.
2020-04-07: 0,75 kr.
2020-04-06:  1,00 kr.
2019-04-03: 1,00 kr.

Kom ihåg att för att vara berättigad en utdelning måste du äga aktien INNAN x-dagen. För Ericsson är X-dagen oftast ungefär en vecka innan utdelningen.
Genom att kolla på Avanza.se och klicka på ”Nästa utdelning” för respektive bolag kan du enkelt se X-dag.

Teknisk analys Ericsson B aktie

Teknisk analys är inte bara för traders utan kan även kombineras med fundamental analys för att hitta rätt tillfälle att köpa en aktie.

Den tekniska analysen bygger på en sammanfattning från oscillatorer och glidande medelvärden och uppdateras löpande. Intervallet är förinställt på en vecka, men du kan själv välja period genom att klicka på önskat intervall eller ”More” i bilden.

Vill du läsa mer om analysens parametrar kan du klicka på ERIC B i bilden.

På Tradingview.com kan du screena, få fundamental information om bolag samt rita och läsa mängder tekniska analyser. Skapa gärna ett gratiskonto genom att klicka på ERIC B i någon av bilderna.

Bolagsdata Ericsson

Slutord

Det finns roliga bolag att göra analyser på… och så finns det Ericsson.

Kanske lyser min negativitet igenom och det ber jag om ursäkt för, men Ericsson är ett kommunikationsbolag som totalt misslyckas med kommunikationen.
Det har brustit internt där VDn inte haft information när skandaler uppdagats och externt har man lyckas sänka förtroendet för kunder, länder och investerare.

USA är ett tveeggat svärd
Å ena sidan är Ericsson viktiga i USAs tech-krig mot Kina där nationerna tycks tävla om att vara i framkant. I detta krig stänger man dessutom ute den ”andra sidans” aktörer.
Ericsson som är relativt neutrala får vara på båda marknaderna och slipper dessutom Huawei i USA.

Å andra sidan kan man fundera på hur många fler mutskandaler och regelbrott USA står ut med innan man klipper banden med Ericsson, kanske genom ett gigantiskt skadeståndskrav som sänker det en gång stolta bolaget.

Men det finns hopp
ROIC ser bättre ut, Ekholm har gjort ett jättejobb för att förbättra bolaget och storägarna är milt sagt stabila.
Ericsson är seglivade och har funnits sedan 1876 trots tidigare lednings tappra försök att förstöra bolaget. 

Något rätt måste man ha gjort, eftersom det inte finns många bolag som funnits sedan 1800-talet, och än mindre om man jobbar inom telekom-branschen. Gissningsvis beror detta på Ericssons personal, som trots allt som händer knatar på och fortsätter att göra Ericsson relevanta.

Dessutom har Ericsson flera program där man låter sina medarbetare arbeta med det dom brinner för, och det är här det kan komma fram nya produkter i framtiden.

Ett av de sämsta bolagen på Stockholmsbörsen
I mina ögon är Ericsson, tillsammans med Telia, ett av de två sämst skötta bolagen på OMXS30.
Men kanske, kanske, kan Investor med hjälp av Börje Ekholm vända på detta!

…även om det lär vara troligare att fler skandaler uppdagas.

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.