Genom att kolla på ett bolags omsättningstillgångar och skulder kan du få en bra översikt hur ett bolag mår.

Här finner du kalkylator baserat på Benjamin Grahams tips för ”Enterpricing Investor” i boken ”Intelligent Investor”. 

Innehållsförteckning

Att tänka på

1. Det är få parametrar vilket innebär att små ändringar kan slå hårt i kalkylatorn.
2. Uträkningarna är i ett sätt att få en fingervisning om bolaget kommer kunna klara sig en period även om intäkterna minskar. Men även om det ser bra ut kan saker hända som påverkar bolagets framtid negativt.
3. Beskrivningarna är generella, men olika har olika förutsättningar. Ibland kan det vara fullt rimligt att ha skulder, ibland är detta istället riktigt dåligt. Är du osäker men ändå vill analysera bolaget rekommenderar jag att jämföra med andra bolag inom samma sektor.
4. When in doubt, stay out – lita inte blint på kalkylatorn. Ibland är magkänslan det bästa verktyget.
5. Att enbart använda sig av en kalkylator kan otydligt och ibland även missvisande. Genom att använda flera olika uträkningar blir det ofta lättare att få en vettig bild av bolagets stabilitet.

Var hittar jag uppgifterna?

Googla bolagets namn + senaste slutförda kvartal. Det går även bra att googla på bolagets namn + investor relations. Ex. ”Volvo Q3” eller ”Volvo investor relations”. Klicka sedan på senaste kvartals-, delårsrapport eller årsredovisning.
Bläddra ner till koncernens balansräkning i senaste delårs-/kvartalsrapporten.
Yahoofinance.com

Nyckeltal och samlad info från bolagsrapporter senaste 5 åren, t.ex. kassaflöden, tillgångar och skulder. Hela världen.

Hur fyller jag i uppgifterna?

Omsättningstillgångar
En tillgång som löpande omsätts. Är lätt att omvandla till likvida medel.
Långfristiga skulder
Skulder som sträcker sig längre än ett år. T.ex. banklån och obligationer.
Kortfristiga skulder
Skulder som förfaller inom ett år. T.ex. skulder till andra bolag vid köp av varor.
Antal gånger omsättningstillgångar är större än kortfristiga skulder
Omsättningstillgångarna är såhär många gånger större än kortfristiga skulder. Bör vara större än 2 då detta innebär att bolaget kan betala av kortfristiga skulder men ändå ha kapital att använda.
Antal gånger rörelsekapitalet är större än långfristiga skulder
Rörelsekapitalet (omsättningstillgångar-kortfristiga skulder) är såhär många gånger större än långfristiga skulder. Bör vara större än 1, vilket innebär att både lång och kortfristiga skulder kan betalas av om bolaget vill genom att använda omsättningstillgångarna.

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.