All aktieanalys bygger på mer eller mindre kvalificerade antaganden om framtiden.
Att räkna ut en akties värde kan vara svårt och det finns flera olika sätt att komma fram till ett rimligt pris. 

På den här sidan finner du flera steg-för-steg-guider med tillhörande kalkylatorer för att räkna ut rimligt pris.

Kalkylerna är till för att hjälpa dig räkna på de antaganden du gör om bolaget. Varje kalkyl innehåller information om hur du kan hitta relevant information för att göra uträkningen. Observera att de resultat du får av beräkningarna baseras på de uppgifter du själv angett.
Det är därför viktigt att du undersöker, funderar och läser på om bolagen du är intresserad av för att säkerställa att dina antaganden i kalkylerna är korrekta samt att bolagen är rimliga och passar din strategi. 

Beskrivande texter är ofta grova förenklingar i vilka du kan fördjupa dig mycket genom erfarenhet, böcker, filmer, bloggar etc.

Innehållsförteckning

PSST!

Generellt brukar man säga att man inte ska använda fritt kassaflöde eller vinst per aktie på banker, fastighets-, investment- eller läkemedelsbolag.

Samtliga kalkyler är rimliga, men för att det ska bli ett bra resultat bör du använda den/de du känner dig bekväm med och förstår. Innan du hittar din favoritkalkylator kan det vara smart att göra flera olika uträkningar på samma bolag!

Kom ihåg att kalkyler aldrig kan ersätta sunt förnuft, men det kan förstärka det.
Att knappa in siffror i en kalkyl är lätt. Men att knappa in rätt siffror kräver nyfikenhet, intresse, tid och logiskt tänkande.
Saknar du något av dessa föreslår Rimligtpris.se likt många experter (däribland Warren Buffett och Joel Greenblatt) istället indexfonder i kombination med obligationer och ibland även råvaror.

Alla aktiekalkylatorer

Kalkylator Nuvärdesmetoden. Originalfoto Estableman på Pixabay

DCF-analys

Kungen av kassaflödesanalys, DCF-analys kallas även Nuvärdesmetoden. Genom fylla i tillväxt, fritt kassaflöde, diskonteringsränta, multipel och återstående kapital får du ett rimligt pris.

Återbetalningsmetoden kalkylator. Originalfoto Estableman på Pixabay

Återbetalningsmetoden

Även kallad Återbetalningsmetoden. Beräknar hur många år det tar innan aktien bör ha återbetalat den initiala investeringen. Utgår från vinst per aktie. Enklare än dess tvilling som används på kassaflöde.

Margin of Safety - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

Margin of Safety

Phil Towns uträkning från boken Rule#1.
Beräknar dagens värde på aktien förutsatt att du vill ha 15% avkastning per år i 10 år. För bolag som går med vinst.

Utdelningskalkylator - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

Utdelningskalkylator

Fokuserar på utdelning och dess tillväxt. Funkar bäst på bolag som historiskt haft stabil utdelning i flera år.

10-cap - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

10-cap

Beräknar dagens värde på aktien förutsatt att du önskar 10% avkastning per år, utan tillväxt. Passar på bolag som inte investerar mycket i verksamheten.

Obligationskalkylatorn - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

”Obligationskalkylatorn

Beräknar förväntad årlig avkastning. Bör endast användas på bolag som är så stabila och förutsägbara att det är lätt att beräkna framtida vinst.

Substansvärde - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

Substansvärde

En mycket grov uppskattning på hur mycket bolaget är värt i tillgångar. Används tillsammans med andra kalkylatorer, sällan ensam.

Omsättningstillgångar och skulder - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

Omsättningstillgångar och skulder

Ett bra sätt att få en översyn av bolagets omsättningstillgångar och skulder. Visar hur stor del av lånen kan bolaget lösa med omsättningstillgångarna.

RPs enkla kombination - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

RP’s enkla kombination

Kombination av Payback time, Obligationskalkylator och Utdelningskalkylator. Ett enkelt sätt att göra 3 värderingar samtidigt. Går att göra på 3 minuter.

RPs kombinerade favorit - kalkylator och guide. Foto Estableman på Pixabay

RP’s kombinerade favorit

Kombination av 10-cap, Payback time, Omsättningstillgångar & skulder och Substansvärde.

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.