Varumärkes-vallgrav
Bolag som har ett starkt varumärke och är en del av folks livsstil och identitet har stor fördel mot andra bolag.
Styrkan ligger i att även om något annat bolag kopierar produkten är märket så populärt att konsumenter är villiga att betala extra, även om konkurrentens produkt är lika bra eller bättre.
Ett tydligt tecken på om ett varumärke är starkt är om dess företag eller produkt är det första du tänker på när du hör t.ex. ”barnfilmer” (Disney) eller ”drycker” (Coca-Cola).
Under varumärkes-vallgraven hamnar även bolag som Harley Davidsson och Moet Hennessy Louis Vuitton vars märken har personlig betydelse för många människor.
Hemlighets-vallgrav
Företag som kommit på något unikt blir ständigt attackerade av konkurrenter. Kan bolaget hålla sin unika produkt hemlig kan de behålla sin ensamrätt på marknaden. Denna vallgraven är svår att bygga, men är väldigt stark för bolag som lyckas.
Denna vallgrav kan dessutom hjälpa bolagets varumärke, ett exempel är Coca-Cola där Coca-Colas ”hemliga recept” bidrar till mystiken bakom bolaget, även om det kanske finns andra produkter som är minst lika bra.
Inträdesbarriär-vallgrav
Etablerade bolag i en bransch som är svår att slå sig in på har en självklar fördel, vilket innebär att dessa bolag har mer eller mindre monopol.
Ofta beror svårigheten att slå sig in på marknaden på att stora investeringar krävs för att starta verksamheten.
Det kan också bero på att marknaden inte är stor nog för ytterligare ett bolag inom samma bransch, men de etablerade bolagen är lönsamma.
Ett exempel är järnvägar där det både kostar mycket att lägga ny räls, och dessutom måste det begränsade antalet kunder delas med befintliga bolag i branschen.
Bytes-vallgrav
För att byta från en produkt till en annan finns ofta mentala eller ekonomiska barriärer.
Mentala barriärer innebär här att det kan vara svårt att byta till en ny produkt eller tjänst eftersom det kräver att du som användare måste tänka på ett nytt sätt. Exempelvis kommer mina föräldrar aldrig byta från Iphone eftersom det är den enda telefonen de vet hur man använder.
Ekonomiska barriärer är där det kostar för mycket att byta, inte för att priset är billigare än konkurrenter utan eftersom användaren har investerat så mycket i tekniken. Det kan t.ex. vara ett företag som har år av kunddata och faktureringssystem hos ett bolag eller använder tekniken för att driva andra vitala system.
Pris-vallgrav
Ett bolag med låga kostnader har en stor konkurrensfördel mot andra bolag.
Om ett priskrig skulle uppstå kan ett bolag med pris-vallgrav sänka priset på sina varor men ändå tjäna mer än konkurrenten.
Eftersom de kan gå ner i pris utan att gå i konkurs så kan de gå in i priskrig tills motståndet gått i konkurs, förutsatt att det är en handelsvara som bygger till största del på pris.
Walmart är kanske det främsta exemplet. De köper in enorma mängder produkter som gör att de gör att de får lägre pris. Därefter kan de konkurrera ut lokala handlare.
Genvägar för att hitta bolag med vallgravar
Genom att jämföra Return on Equity (ROE) på bolag inom samma bransch kan du se potentiella vallgravar.
En hög bibehållen ROE visar att bolaget kan hålla en bra avkastning på eget kapital över tid, vilket i sin tur innebär att konkurrenter har svårt att konkurrera ut bolaget. Någon sorts vallgrav borde alltså finnas till grund att bolaget kan försvara sig, även om det aldrig finns några garantier.
Warren Buffett och Charlie Munger anser att ROE är det enskilt viktigaste när man bedömer ett bolags prestanda, vilken ROE som är bra lämnar de osagt då det skiljer sig mellan branscher.
Hedgefondförvaltaren och bästsäljaren Phil Town säger att ett skuldfritt bolag med 10% ROE över en 10-årsperiod är ett tecken på ett underbart bolag, ännu bättre blir det om bolaget dessutom har tillväxt.
Men det är viktigt att notera att ROE endast bör användas på bolag som inte är skuldsatta. Om ett bolag är skuldsatt bör man istället se över deras Return on Invested Capital (ROIC).