Buy and hold är en investeringsstrategi som går ut på att köpa fantastiska bolag med målet att hålla resten av livet.
Huvudtanken är att köpa bra bolag som sköter sig själva och därmed kan ligga still i en långsiktig portfolio, en ”Köp och håll-portfölj” helt enkelt!

Två av världens mest framgångsrika Buy and hold-förespråkare Charlie Munger och Warren Buffett är tydliga i sina kriterier när de köper bolag, och det är dessa kriterier denna artikeln handlar om!

Innehållsförteckning

Varför är Buy and hold en bra investeringsstrategi?

– Passivt och enkelt: Buy and hold-strategin är enklare än många andra investeringsstrategier, eftersom du bara behöver välja rätt aktier och sedan låta dom vara. 

– Mindre stress: Du behöver inte oroa dig för upp och nedgångar eftersom du ändå behåller dina aktier baserat på att de är bra bolag. Breda börsnedgångar kan istället välkomnas som tillfällen att öka ägandet i de bolag du gillar.

– Du sabbar inte för dig själv: För de flesta av oss är det svårt/omöjligt att timea marknaden. Genom att köpa en gång, till ett rimligt pris, minskar du risken att du sätter krokben för dig själv genom att köpa och sälja på magkänsla.

– Långsiktig och stabil avkastning: Över tid brukar aktier följa hur dess underliggande bolag presterar. Genom att fokusera på stabila bolag, som även i framtiden lär prestera, hittar du även aktier som över tid bör gå bra. Kan du dessutom köpa aktien till ett bra pris minskar fallhöjden och potentiell avkastning ökar.

Hur man hittar bra långsiktiga aktier

För att hitta bra långsiktiga aktier till en Buy and hold-portfölj har Warren Buffett, en av världens mest framgångsrika investerare, delat in processen i fyra delar.
1. Förstå vad du köper.
2. Företaget ska ha vallgravar.
3. Ledningen ska ha integritet och talang.
4. Bolaget ska ha ett rimligt pris, gärna med säkerhetsmarginal.

Svartvit bild på Warren Buffett. Källa Pixabay.

”Det är mycket bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett ok pris, än ett ok bolag till ett fantastiskt pris.”

– Warren Buffett

Förstå vad du köper genom att investera inom din kompetenscirkel

Att analysera bolag kan vara utmanande, speciellt om det är ett bolag du inte har en grundläggande kunskap om.

Genom att fokusera på bolag som ligger inom din kompetenscirkel (”circle of competence”) blir analysen lättare.
Cirkeln består av bolag som du har en god förståelse för p.g.a tidigare erfarenheten från jobb, intressen, favoritprodukter eller andra livserfarenheter.

Om jag inte kan få en rimligt förståelse för hur bolaget tjänar pengar och de drivande sakerna som påverkar industrin inom 10 minuter går jag vidare till nästa idé.

– Warren Buffett

Warren Buffett menar att det är viktigt att investera inom sin cirkel eftersom det inte kräver lika mycket ansträngning när man redan förstår branschen. Det i sin tur minskar felen man kan göra i analysen.
Analysen blir dessutom ofta roligare eftersom du lär dig mer om en produkt eller tjänst du redan gillar.

Att investera inom sin cirkel kräver inte lika mycket ansträngning eftersom man redan förstår vad det är för sorts bolag. Det blir dessutom roligare att analysera ett bolag när det handlar om en produkt eller tjänst man redan gillar.
Cirkeln kommer hela tiden utvidgas till nya områden ju mer kunskap du får, du behöver därför inte bege dig ut på okänd mark för att lära dig nytt.

Bild på Charlie Munger

Om något är för svårt går vi vidare till något annat. Vad kan vara enklare än det?

– Charlie Munger, Vice ordförande Berkshire Hathaway och Warren Buffetts högra hand

Hur man hittar sin kompetenscirkel

Genom att identifiera din passion, talang och vad du lägger pengar på kan du hitta din kompetenscirkel.

Gör såhär!
1. Ta fram papper och penna och dela upp i tre kolumner med rubrikerna:

– Passion
– Talang
– Pengar

2. Under Passion skriver du ner alla saker du älskar att göra på jobbet och på fritiden.
Under Talang skriver du ner alla saker du är riktigt bra på.
Under Pengar skriver du ner både vad du spenderar och tjänar pengar på.
Släpp Jante och våga skriva så många saker som möjligt!

3. Kolla på samtliga kolumner och kolla om det är något som upprepas 2-3 gånger.
De saker som upprepats 2-3 gånger är förmodligen inom din kompetenscirkel och något du kan ha försprång inom mot gemene man!

Exempel:

Fru Rimligt Pris skulle kunna ha följande lista:

Passion – Vad älskar jag att göra på jobbet och på fritiden?

Mode
Leka med barnen
Sticka
Tatueringar
Inreda
Bada

Talang – Vad är jag riktigt bra på?

Handla kläder
Laga mat
Pyssla med barnen
Inreda
Administration

Pengar – Vad spenderar och tjänar jag pengar på?

Mat
Kläder
Inredning
Barn
Tatueringar
Poolen

När man kollar på listorna är det föga förvånande att min hustru vet var man köper de bästa kläderna, vilka märken som är inne och hur länge dom håller.
Hon har stenkoll på de mest prisvärda kläderna för barn och vad de vill ha på sig, är bra på att laga mat (även om det inte är något hon brinner för) och gillar att hitta på små roliga pyssel-aktiviteter med barnen.

Det är rimligt att tro att Fru Rimligt Pris både vet mer, har lättare att lära och tycker det är roligare med bolag inom klädindustrin, retail, onlineshopping och barnmode än gemene man.

Tyvärr räcker det inte att något är inom kompetenscirkeln för att veta om ett bolag är bra eller inte, man måste även kolla på andra saker.

Företag med vallgravar

Bolag med vallgravar, också kända som durable competitive advantage eller moat, är företag som har marknadsfördelar mot andra företag.
Denna fördel gör ofta att de bli inflationstrygga, det vill säga att om råvarorna som en produkt kräver stiger, så kan företaget höja priserna med motsvarande belopp. Det finns flera olika vallgravar, men några av de starkaste (som Buffett listar) är:
– Varumärke
– Hemligheter
– Inträdesbarriär
– Byte
– Pris

Varumärkes-vallgrav

Bolag som har ett starkt varumärke och är en del av folks livsstil och identitet har stor fördel mot andra bolag.
Styrkan ligger i att även om något annat bolag kopierar produkten är märket så populärt att konsumenter är villiga att betala extra, även om konkurrentens produkt är lika bra eller bättre.

Ett tydligt tecken på om ett varumärke är starkt är om dess företag eller produkt är det första du tänker på när du hör t.ex. ”barnfilmer” (Disney) eller ”drycker” (Coca-Cola).
Under varumärkes-vallgraven hamnar även bolag som Harley Davidsson och Moet Hennessy Louis Vuitton vars märken har personlig betydelse för många människor.

Hemlighets-vallgrav

Företag som kommit på något unikt blir ständigt attackerade av konkurrenter. Kan bolaget hålla sin unika produkt hemlig kan de behålla sin ensamrätt på marknaden. Denna vallgraven är svår att bygga, men är väldigt stark för bolag som lyckas.
Denna vallgrav kan dessutom hjälpa bolagets varumärke, ett exempel är Coca-Cola där Coca-Colas ”hemliga recept” bidrar till mystiken bakom bolaget, även om det kanske finns andra produkter som är minst lika bra.

Inträdesbarriär-vallgrav

Etablerade bolag i en bransch som är svår att slå sig in på har en självklar fördel, vilket innebär att dessa bolag har mer eller mindre monopol.
Ofta beror svårigheten att slå sig in på marknaden på att stora investeringar krävs för att starta verksamheten.
Det kan också bero på att marknaden inte är stor nog för ytterligare ett bolag inom samma bransch, men de etablerade bolagen är lönsamma.
Ett exempel är järnvägar där det både kostar mycket att lägga ny räls, och dessutom måste det begränsade antalet kunder delas med befintliga bolag i branschen.

Bytes-vallgrav

För att byta från en produkt till en annan finns ofta mentala eller ekonomiska barriärer.
Mentala barriärer innebär här att det kan vara svårt att byta till en ny produkt eller tjänst eftersom det kräver att du som användare måste tänka på ett nytt sätt. Exempelvis kommer mina föräldrar aldrig byta från Iphone eftersom det är den enda telefonen de vet hur man använder.
Ekonomiska barriärer är där det kostar för mycket att byta, inte för att priset är billigare än konkurrenter utan eftersom användaren har investerat så mycket i tekniken. Det kan t.ex. vara ett företag som har år av kunddata och faktureringssystem hos ett bolag eller använder tekniken för att driva andra vitala system.

Pris-vallgrav

Ett bolag med låga kostnader har en stor konkurrensfördel mot andra bolag.
Om ett priskrig skulle uppstå kan ett bolag med pris-vallgrav sänka priset på sina varor men ändå tjäna mer än konkurrenten.
Eftersom de kan gå ner i pris utan att gå i konkurs så kan de gå in i priskrig tills motståndet gått i konkurs, förutsatt att det är en handelsvara som bygger till största del på pris.
Walmart är kanske det främsta exemplet. De köper in enorma mängder produkter som gör att de gör att de får lägre pris. Därefter kan de konkurrera ut lokala handlare.

Genvägar för att hitta bolag med vallgravar

Genom att jämföra Return on Equity (ROE) på bolag inom samma bransch kan du se potentiella vallgravar.
En hög bibehållen ROE visar att bolaget kan hålla en bra avkastning på eget kapital över tid, vilket i sin tur innebär att konkurrenter har svårt att konkurrera ut bolaget. Någon sorts vallgrav borde alltså finnas till grund att bolaget kan försvara sig, även om det aldrig finns några garantier.

Warren Buffett och Charlie Munger anser att ROE är det enskilt viktigaste när man bedömer ett bolags prestanda, vilken ROE som är bra lämnar de osagt då det skiljer sig mellan branscher.
Hedgefondförvaltaren och bästsäljaren Phil Town säger att ett skuldfritt bolag med 10% ROE över en 10-årsperiod är ett tecken på ett underbart bolag, ännu bättre blir det om bolaget dessutom har tillväxt.
Men det är viktigt att notera att ROE endast bör användas på bolag som inte är skuldsatta. Om ett bolag är skuldsatt bör man istället se över deras Return on Invested Capital (ROIC).

Ledning med integritet och talang

Ledningen är ansvarig för en organisation, de bestämmer riktningen och styr företaget framåt.

Enligt Buffett bör man leta efter följande egenskaper i en ledning, inte minst hos VDn:
”Agerar som ägare” – är kostnadseffektiva och slösar inte bort pengar på onödiga saker.
”Eget engagemang i bolaget” – man har ett långsiktigt kapital i bolaget. Ledningen får inte bara lönen och bonusar från bolaget utan riskerar även att bli av med investerat kapital, likt alla aktieägare.
”Letar inte efter fusioner eller försäljningar” – Bolaget måste stå på egna fötter med en långsiktig lösning.

Buffett varnar även för bolag där man:
”Hyllar bolagets utveckling men utan ägande” – VDn säger att hen ska maximera värdet för aktieägarna, men inte äger aktier, aldrig delar ut vinst eller har gjort återköp av aktier när de varit billiga.
”Ger bonusar baserat på bolagets intjäning” – Risken finns för kortsiktiga beslut för att säkra bonusen. Även om VDn och aktiekurs tjänar på något kortsiktigt så kan ett annat beslut vara bättre för bolagets långsiktiga utveckling.
”Har överdriven självsäkerhet” – Om ledningen är överdrivet självsäkra och sätter prestige i att klara högt uppsatta mål ökar risken att man någon gång kommer frisera resultatet, istället för att erkänna att man haft fel.
”Redovisar otydlig bokföring” – Finansiella rapporter visar otydlig och krånglig bokföring. Om t.ex. fotnoterna i en rapport är otydliga kan det vara medvetet för att du inte ska förstå dessa.

Ett rimligt pris, gärna med säkerhetsmarginal

Hur bra bolaget än är är det inte värt ett oändligt pris.
– Charlie Munger

Sista steget är att ta reda på om bolaget är ett bra köp eller inte, baserat på aktiekursen och dess framtida potential.
Genom att räkna ut ett rimligt pris och därefter göra ett ytterligare avdrag har du applicerat en säkerhetsmarginal.
Säkerhetsmarginalen både ökar förväntad avkastning och sänker risken.

Tack vare säkerhetsmarginalen kan du ha fel i din analys, men ändå få bra avkastning.

Här kan du hitta olika sätt att räkna ut en akties rimliga pris!

När ska man sälja aktier?

Även om målet är att hålla ett bolag för alltid anser Buffett att man bör sälja när:
1. När vallgraven är borta.
2. När ledningen blivit skitstövlar (och de av någon anledning inte byts ut).
3. Eller när priset är väldigt, väldigt för högt.

Hur hittar man bra bolag att analysera?

Ibland kan det vara svårt att hitta bra bolag att analysera, därför har jag sammanställt en lista på långsiktiga aktier att kolla på.

Utdelningskungar – bolag med minst 50år stigande utdelning.
Kända för långsiktighet och…

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.