Om mig och min investeringsresa
6 snabba
Familj: Fru och två barn. Svärföräldrar och föräldrar runt hörnet och ofta i huset.
Personlighet: Social introvert – jag gillar att träffa människor men blir slutkörd i huvudet efter för mycket socialt umgänge. Det är lättare att fokusera på siffror, prylar och ord än människor!
Religion: Döpt och med i Svenska kyrkan men är agnostiker. Tror med andra ord inte på något speciellt men är väl medveten om att jag inte vet något. “Det blir vad det blir” är också ett sätt att sammanfatta min tro.
Favoritlåt: Varierar kraftigt, men Rammstein är sällan fel. Så får bli Rammstein – Zeit.
Favoritfilm: The Big Short eller Moneyball.
Mål: Slå avkastningen på indexet SIXRX men till lägre risk. Siktar på minst 15% på varje aktieköp.
Innehållsförteckning
Min uppväxt
Jag föddes 1990 och bor i en mellanstor stad där jag under uppväxten spelade bandy på gatan med grannarna och senare hade jag flera idrottsaktiviteter som handboll, fotboll och ishockey.
Båda mina föräldrar jobbade som lärare för mindre barn, ett karriärval som ena storasystern följt medan den andra blev socionom.
Steget att jobba med barn och ungdomar kändes naturligt även för mig och på gymnasiet gick jag programmet “Barn och Fritid”.
Under någon av de otaliga praktikerna kände jag att vara lärare för små barn inte var något för mig, även om praktiken var rolig så insåg jag att jag hellre jobbar med strikta ramar och fakta framför de många mjuka värden man måste ha med ett barn.
Som 17 åring fick jag mitt första jobb som jag hade parallellt med skolan, jag stannade där i ett antal år. Klimatet var stressigt och lönen dålig, men på grund av mina kollegor som var i samma ålder är det en tid jag ser tillbaka på med glädje.
Dessutom tjänade jag ihop fickpengar till både krogrundor och festivaler, två av de viktigaste sakerna i mitt dåvarande liv som sakta hade skiftat fokus fotboll som varit den dagliga aktiviteten fram till gymnasiet.
Från Hårdrocksmåndag till bankjobb
Vid 19 års ålder, under en resa till den tyska rockfestivalen Rock Am Ring, träffade jag ett gäng skojfriska rockentusiaster som jag började hänga med och sända ideell lokalradio under programpunkten “Hårdrocksmåndag”.
Vår slogan var “Måndag: tyngsta dagen på veckan” och vi spelade allt från hårdrock lämpad för radio, till dödsmetall som kanske inte alltid var lika radiovänligt… men önskemålen strömmade in och vi var inte sena att spela.
I anställningsintervjuer tycks detta ha varit det man ansett vara mest meriterande då en del av intervjuerna alltid handlat om arbetet på radion.
Jag bytte jobb och blev kundtjänstmedarbetare för Telia. I samband med detta lämnade jag över Hårdrocksmåndag till mina kollegor på radion.
Efter några år på Telia berättade mina föräldrar att ett annat stort företag sökte folk för ett kundtjänstuppdrag inom bank, och jag slängde iväg en ansökan på anmodan av de två människor som skapat mig.
Under samtliga intervjuer till jobbet diskuterades mitt arbete med radion, vilket jag tror var en avgörande faktor att jag på något sätt blev anställd på banken som 23 åring, utan relevant utbildning och kontakter.
Sedan dess har jag varit kvar med olika roller och titlar.
Tacka f*n för hårdrocken!
Utbildning i fond och ekonomi
Anställningen inleddes med ett par månaders utbildning tillsammans med en grupp där de flesta hade gått olika eftergymnasiala ekonomiprogram.
Jag som älskar att lära mig saker stortrivdes men började även ifrågasätta varför jag inte studerat tidigare eller brytt mig om ekonomi, det här var ju skitkul!
Efter att ha fått en grundläggande utbildning i fonder och hur dessa fungerar började jag placera mina pengar i indexfonder, eftersom vid det här laget hade jag läst att det inte gick att slå indexfonders avkastning på sikt.
Efter några års sparande och hjälp från föräldrar så hade jag och min blivande hustru fått ihop pengarna till en kontantinsats och vi köpte en villa som var till salu i närheten av mitt barndomshem. Ett år senare kom första barnet och mitt framtidssparande intensifierades, nu med en tydligare mening.
Som pappa föddes även aktieintresset
Ett aktieintresse började växa fram och under föräldraledigheten fanns det mycket tid att läsa medan grabben sov.
Detta mynnade ut i att jag övergav mina indexfonder för cannabis-, läkemedels- och bioteknikaktier… samtliga områden som jag hade noll koll på men trodde skulle vara bra investeringar.
Ganska snabbt sålde jag mina cannabisaktier, delvis för att jag började förstå att jag inte förstod något om dom, ingen vinst gjordes och bolagen lirade tveksamt med mina personliga värderingar… men jag sålde kanske framförallt eftersom dom sjönk i värde och jag ännu inte visste hur man värderade aktier.
En mycket stor del av mitt sparande, som ändå inte var stort, lades i läkemedelsaktien Oasmia (numera Vivesto) som skulle bota, eller i alla fall underlätta behandlingen av cancer.
Inte heller här hade jag någon större koll men lyckades ändå tjäna en slant, medan många av mina vänner förlorade stort när bland annat Ekobrottsmyndigheten slog till mot bolaget och aktien störtdök.
Anledningen att jag hade hoppat av var 100% tur: Jag hade börjat få sömnproblem på grund av den ständiga övervakningen av bolaget och beslutat att jag behövde en annan strategi som inte påverkade mitt välmående och vardag.
Trots att jag inte brände mig på bolaget lärde jag mig värdefulla läxor: Jag måste ha en bättre strategi som inte påverkar vardagen negativt och jag ska undvika att lyssna på influencers och människor som tycks vara kunniga i diverse forum och facebookgrupper.
Jag blir en bok- och aktienörd
För att hitta en hållbar strategi som funkar i vardagen och grundas i egna beslut börjar jag vidareutbilda mig genom böcker.
Varje dag på väg till och från jobbet samt på lunchraster lyssnade jag på ljudböcker genom testperioder på Bookbeat och Storytel (det gällde att hålla nere kostnader med renovering av hus och som nybliven pappa).
Första boken jag lyssnade på var Rich Dad, Poor Dad som jag följde upp med Richest man in Babylon.
När jag sedan snubblade över mästerverket One Up On Wallstreet började min resa mot en vettig investeringsstrategi på riktigt.
Snart hade jag köpt boken Intelligent Investor och läste från pärm till pärm 4-5 gånger samtidigt som jag skrev ner stödord och uträkningar med papper och penna.
Någonstans här växte mitt intresse för struktur och dokumentation på allvar.
Helt plötsligt var detta roligare än att farma guld i World of Warcraft (For The Horde!), utkämpa top lane-bataljer i League of Legends eller bygga infrastruktur till en god ekonomi i Age of Empires.
I aktievärlden fick jag tävla mot index, farma pengar och dessutom bygga upp min ekonomi på riktigt! Genom mina stapplande analyser kunde jag även uppleva världen från min stol framför datorn. I jakt på varför industrier fungerar som de gör kände jag att jag fick både insikter och kunskap som få småbarnsföräldrar får vara med om.
Kanske har jag lite tur eftersom fakta alltid har varit mer intressant än fiktion, även om jag motvilligt erkänner att jag vid för hög ålder (påväg mot tonåren) byggt sköldar, svärd och skjutit med pilbåge med mina kompisar efter att ha sett Sagan Om Ringen-triologin.
Min kanske närmsta barndomsvän påpekade ganska nyligen mitt fokus när vi skulle räkna på huruvida han borde bli delägare eller ej i ett bolag… jag kanske är lite konstig så. Det har länge varit roligare att räkna i Excel än att gå ut på krogen, även om en trevlig kväll med nära vänner är oslagbart.
Intresset eskalerar vid dotterns födelse
Om första barnets födelse gav mig viljan att börja spara och investera så var dotterns födelse katalysatorn att prestera väl.
En födelse som var milt sagt oväntad och dramatisk.
En kväll klagade fru Rimligtpris över lite magont men tyckte det inte var några konstigheter.
När hon var på väg till jobbet ökade smärtan, så hon valde att istället åka till akutmottagningen.
Där upptäckte man att hon hade skyhögt blodtryck, som senare konstaterades bero på akut havandeskapsförgiftning.
Jag skyndade mig till sjukhuset tillsammans med vår son och vi hann krama om henne innan hon transporterades i ambulans till ett specialistsjukhus i Stockholm.
Väl på sjukhuset fick hon akutsnitt och vår dotter plockades ut.
Eftersom hon föddes 3 månader för tidigt och och vägde 600 gram (lite mer än ett smörpaket) bodde hon på sjukhuset första tiden. Ständigt i en kuvös, inkopplad och med specialistvård dygnet runt.
Med över 30 mil till sjukhuset var vi tvungna fortsätta ha familjen uppdelad, och med en pågående pandemi (Covid-19) fick vi inte göra ”småbesök” till sjukhuset med familj eller syskon. Även patienthotellet där familjemedlemmar annars kan bo ihop var uteslutet.
Ena föräldern stannade hemma med grabben som längtade efter att få träffa sin syster, medan den andra bodde på sjukhuset med dottern, över 30 mil isär. Sedan bytte vi vilken förälder som var på sjukhuset efter 1-2 veckor.
Efter ett par veckor fick vi besked att hon hade Down syndrom.
Känslan av isolering på sjukhuset var påtaglig och allt var overkligt.
Vår lilla dotter kämpade och hade dagliga hjärtstopp, vilket den proffsiga personalen lugnt tog hand om. Tydligen så får små barn ofta det eftersom dom ”glömmer att andas”.
Likt många andra människor eskalerade mitt aktieintresse under pandemin.
Det blev ett bra sätt att mentalt fly undan både sjukhuset och omvärlden.
När hon var ett par veckor gammal uppmuntrades vi att ha henne på bröstet så mycket som möjligt då statistiken visade att barnen utvecklades bättre då enligt läkarna. Eller så var det ett sätt att vi skulle bonda med vår dotter, eller både och!
Sagt och gjort. När jag var hos henne låg hon på mitt bröst 4-6 timmar om dagen. Under tiden gick det inte att röra på sig utan man fick ligga stilla och utan internet-uppkoppling då detta kunde störa utrustningen… men det gick att lyssna på ljudböcker!
Under den här tiden plöjde jag igenom alla ljudböcker som jag fann intressanta på Storytel och Bookbeat. Min kunskap om aktier och aktieanalys tog ett skutt och jag kände mig allt mer sugen att bygga vidare på min kompetens.
Jag känner också en enorm tacksamhet att vi bor i Sverige.
Sjukvården var otrolig och samhällets fallskärmar är otroliga.
Vi fått erbjudande om hjälp med dietister, gratis läkarvård, kuratorer, psykologhjälp, bidrag och extra resurs i förskolan.
Att dessutom ha möjligheten att ta föräldraledighet och samtidigt få betalt är en otrolig förmån vi har i Sverige.
Om vi bott i USA hade vi vid någon punkt varit tvungna att belåna oss över öronen för att betala för sjukhusvistelsen.
Risken att vi inte upptäckt min hustrus havandeskapsförgiftning hade ökat eftersom vi kanske dragit oss ännu mer för att åka till sjukhuset. I värsta fall hade det resulterat i att både fru och dotters liv inte gått att rädda.
Det var självklart en chock och tufft att vara ifrån varandra under 2 månaders tid, men vi är tacksamma att allt gick bra.
Hon hör, ser, och hjärnblödningen har läkt ihop och hon är världens gladaste tjej (förutom de gångerna hon blir arg, då hon får sin mammas latinamerikanska temperament).
Säga vad man vill om svensk sjukvård, men när det kommer till de mest utsatta har vi en specialistvård som för evigt ändrat min syn på svensk sjukvård och skatteinbetalning.
Filosofi
Eftersom jag präntat in flera av de största böckerna av och/eller om värdeinvesterare är min investeringsfilosofi djupt influerad av följande investerare:
Charlie Munger
Warren Buffett
Mohnish Pabrai
Peter Lynch
Phil Town
Benjamin Graham
John C. Bogle
Aswath Damodaran
Ray Dalio
Dessutom har Hans Roslings kloka ord och tankar varit till stor hjälp i mitt pågående arbete att tänka logiskt.
CITAT CHARLIE MUNGER OM REA!
Min syn på aktier är att de under långa perioder kan ha fel prislapp.
Aktier kostar det någon är villig att betala. Eftersom det är fri prissättning på marknaden där säljare och köpare bestämmer priset dagligen kan det vara svårt att veta ett bolags egentliga värde.
Det är mitt jobb som investerare att räkna ut bolaget egentliga värde och därefter jämföra det med prislappen.
När jag letar prisvärda aktier är det ingen större skillnad från när min hustru letar kläder på mellandagsrean, bortsett att hon enkelt kan se hur många procent klädesplagget är nedsatt.
Det som styr om aktien handlas till rea eller ej är det underliggande bolaget och hur dess siffror ser ut nu och i framtiden, inte vad aktien kostade igår.
Den klassiska approachen till värdeinvestering är att köpa bolag enl. Grahams filosofi. D.v.s. bolag med låg P/E och P/B eller aktier som handlas långt under likvideringsvärdet (Net-nets). Och även om jag gillar Net-nets så anser jag att värdeinvestering är både friare och roligare så.
Det kan t.ex. vara att köpa bolag som genererar så pass starka och återkommande kassaflöden att bolaget i teorin skulle kunna köpa ut bolaget från börsen inom 5 år. Det kan även vara bolag utan vinst eller kassaflöden som inom en överskådlig framtid kommer tjäna så pass mycket att dagens pris är ett skämt.
Jag är ödmjuk till att det finns flera olika sätt att investera och säger inte att andra gör fel.
Det jag däremot säger är att det går att slå index genom disciplinerad värdeinvestering.
Men även sådana som jag inte riktigt håller med.
Jag tycker att Charlie Munger beskrev det bäst:
….någonting om vem vill inte köpa på rea?
Jag har aldrig riktigt brytt mig om saker utan skulle
Samtidigt tvekar jag inte att spendera pengar på sådant som gör mig och min omgivning glada, exempelvis ovanmarkspool till barnen eller oändliga färgburkar till vardagsrummet som tycks byta färg varannan månad tack vare penseldrag av min kreativa hustru. Själv är det tveksamt om jag hade sett skillnad på väggen om hon inte sagt något, även om jag håller med om att det blir fint det mesta hon gör.
Lika lite som jag bryr mig om inredning men försöker stötta med idéer och förslag är min hustru med i vårt ekonomiska planerande.
Hon lyssnar och berömmer analyserna och kommer med designförslag för hemsidan om hon blir tillfrågad, men hon lär aldrig läsa mer än tre rader skrivna på hemsidan.. och jag klandrar henne inte. Vi är alla olika och ekonomi känns som ett specialintresse som få orkar grotta ner sig i, än mindre bolagsvärderingar.
Jag vill inte behöva göra som min far och extraknäcka som flyttkarl för att ha råd med barnens aktiviteter, jag vill inte bli tvingad att arbeta för att leva månad till månad.
Vi har gemensam ekonomi men
Men likt jag försöker
______
Jag värderar aktier av två anledningar.
1. Det är kul att lära sig om världen genom att läsa om bolag.
2. Jag tjänar pengar.
Min syn på aktier är att de under långa perioder kan ha fel prislapp.
Aktier kostar det någon är villig att betala. Eftersom det är fri prissättning på marknaden där säljare och köpare bestämmer priset dagligen kan det vara svårt att veta ett bolags egentliga värde.
Det är mitt jobb som investerare att räkna ut bolaget egentliga värde och därefter jämföra det med prislappen.
När jag letar prisvärda aktier är det ingen större skillnad från när min hustru letar kläder på mellandagsrean, bortsett att hon enkelt kan se hur många procent klädesplagget är nedsatt.
Det som styr om aktien handlas till rea eller ej är det underliggande bolaget och hur dess siffror ser ut nu och i framtiden, inte vad aktien kostade igår.
Den klassiska approachen till värdeinvestering är att köpa bolag enl. Grahams filosofi. D.v.s. bolag med låg P/E och P/B eller aktier som handlas långt under likvideringsvärdet (Net-nets). Och även om jag gillar Net-nets så anser jag att värdeinvestering är både friare och roligare så.
Det kan t.ex. vara att köpa bolag som genererar så pass starka och återkommande kassaflöden att bolaget i teorin skulle kunna köpa ut bolaget från börsen inom 5 år. Det kan även vara bolag utan vinst eller kassaflöden som inom en överskådlig framtid kommer tjäna så pass mycket att dagens pris är ett skämt.
Volatilitet
Jag anser inte att risk och volatilitet är samma sak. Hur kan ett bolag som sjunkit i värde ha högre risk än när samma bolag kostade mer, bara för att aktiekursen har ändrats? För mig är risk att på sikt förlora pengar genom att köpa bolag för dyrt och därmed ha stor fallhöjd.
Eftersom jag inte anser risk och volatilitet är samma sak räknar jag inte ut WACC i min nuvärdesvärdering (DCF).
Istället kollar jag på kassaflöden och räknar bort kostnaden för lån.
Långsiktiga värdeinvesterare borde inte vara rädda för volatilitet. Den ger nämligen köplägen för personer som vet bolagets egentliga värde.
Avkastningskrav
Mitt mål är att över tid slå SIXRX och snitta minst 15% per år. Detta innebär att kapitalet dubblas var 5e år.
För att nå mitt högt uppsatta mål köper jag endast bolag där jag tror uppsidan är minst 15% per år, till hjälp har jag mina uträkningar.
I en perfekt värld skulle jag även vilja köpa med ytterligare 30% uppsida, vilket ger 100% på 3 år. Skulle jag missa i min analys har jag då en stor säkerhetsmarginal och 15% per år är ändå inte omöjligt.
Jag är ödmjuk till att det finns flera olika sätt att investera och säger inte att andra gör fel.
Det jag däremot säger är att det går att slå index genom disciplinerad värdeinvestering.
Avkastningskrav
Avkastningskrav
Mitt mål är att över tid slå SIXRX och snitta minst 15% per år. Detta innebär att kapitalet dubblas var 5e år.
För att nå mitt högt uppsatta mål köper jag endast bolag där jag tror uppsidan är minst 15% per år, till hjälp har jag mina uträkningar och analyser.
I en perfekt värld skulle jag även vilja köpa med ytterligare 30% uppsida, vilket ger 100% på 3 år. Skulle jag missa i min analys har jag då en stor säkerhetsmarginal och 15% per år är ändå inte omöjligt.
Mina resultat
Innan 2018 var min avkastning i linje med OMXS30 på grund av investeringar i indexfonder.
Fram till 2018 hade jag indexfonder då jag bytte till bioteknik och cannabis. Med en stor mängd tur hamnade min avkastning långt över index, men som jag beskrev ovanför var det knappast på grund av min strategi. 2019 bytte jag till Nordnet då det fanns några intressanta aktier som ej fanns på Avanza.
Det här är min avkastning sedan dess.
2019: 37,91%. OMXS30: 25,78%.
2020: 21,54%. OMXS30: 5,81%.
2021: 30,97%. OMXS30: 29,07%.
2022: 9,64%. OMXS30: -15,55%.
2023: 14,34%. OMXS30: 17,36%.
Förutom att slå index är mitt mål att ha låg risk.
Även om jag personligen anser risk är risken att förlora pengar och inte aktiens volatilitet (beta) är det många som undrar vad min sharpe-kvot är.
Jag har ännu inte förstått hur jag får fram sharpe-kvoten på hela portföljen via Nordnet, men under 2022 och 2023 var jag placerad i topp 10% på Nordnet.
Formell utbildning
Via jobbet har jag bland annat genomfört bolåneutbildningen för SwedSec. Utöver detta har jag ingen eftergymnasial utbildning, utan är självlärd via de många mentorerna som finns på internet och i böcker.
Vill du lära dig mer om mina favoritböcker kan du läsa min artikel om de bästa böckerna om aktier.
Varför Rimligtpris.se?
The best way to learn is to teach – Mohnish Pabrai
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Jag alltid haft en böjelse för att dela med mig av kunskap, hemsidan är ett uttryck för det behovet. Och på resan för att skapa en faktabaserad hemsida har jag lärt mig otroligt mycket.
Tack!
Slutligen vill jag tacka dig för att du besöker Rimligtpris.se!
Genom att du besöker sidan ger du mig energi att fortsätta skriva!
Vill du sponsra mig via Patreon är det självklart uppskattat och ger en extra energi till fler artiklar och analyser, men att vara sponsor är långt ifrån ett krav eller förväntat.
Ett annat sätt att stötta sidan är att dela artiklar och annat som du finner intressant!
Tar du en skärmdump eller lånar vissa delar av artiklarna för att dela på forum, till vänner eller sociala medier får du gärna skicka med en länk till hemsidan.
Vill du komma i kontakt med mig får du gärna skriva i formuläret nedan eller maila support@rimligtpris.se, så svarar jag så snart jag får chansen.
Tills vi hörs igen önskar jag dig en riktigt god avkastning!