Om

Om mig

Jag föddes år 1990 och bor i en mellanstor stad.
När jag var 17 fick jag mitt första jobb och har jobbat sedan dess.

2013 började jag jobba som handläggare på en bank och blev senare systemutvecklare.
Via jobbet har jag bl.a. genomfört utbildningen för SwedSec. Utöver detta har jag ingen eftergymnasial utbildning utan är självlärd.

Jag har investerat på börsen sedan 2012 men i samband med att jag fick mitt första barn 2017 var det något som slog slint och jag började intressera mig för aktieanalys. Första 3 åren snittade jag 12+ böcker om året och detta la grunden för min syn på investeringar.
Under 2020 fick jag mitt andra barn. Livet gjorde en volt och hon föddes med en funktionsnedsättning. Under en lång vistelse på sjukhuset blev jag alltmer besluten att nå mina ekonomiska mål för att trygga min nyfödda dotters framtid.

Jag håller Charlie Munger varmt om hjärtat då han, förutom att vara intelligent, vitsig och klok, har en livshistoria och styrka som skänker hopp i tuffa tider.
Andra ekonomiska förebilder är Mohnish Pabrai, Warren Buffett, Joel Greenblatt, Phil Town, Peter Lynch och Aswath Damodaran.

Min filosofi

Jag värderar aktier av två anledningar.
1. Det är kul att lära sig om världen genom att läsa om bolag.
2. Jag tjänar pengar. 

Min syn på aktier är att de under långa perioder kan ha fel prislapp.
Aktier kostar det någon är villig att betala. Eftersom det är fri prissättning på marknaden där säljare och köpare bestämmer priset dagligen kan det vara svårt att veta ett bolags egentliga värde.

Det är mitt jobb som investerare att räkna ut bolaget egentliga värde och därefter jämföra det med prislappen.
När jag letar prisvärda aktier är det ingen större skillnad från när min hustru letar kläder på mellandagsrean, bortsett att hon enkelt kan se hur många procent klädesplagget är nedsatt.
Det som styr om aktien handlas till rea eller ej är det underliggande bolaget och hur dess siffror ser ut nu och i framtiden, inte vad aktien kostade igår.

Den klassiska approachen till värdeinvestering är att köpa bolag enl. Grahams filosofi. D.v.s. bolag med låg P/E och P/B eller aktier som handlas långt under likvideringsvärdet (Net-nets). Och även om jag gillar Net-nets så anser jag att värdeinvestering är både friare och roligare så.
Det kan t.ex. vara att köpa bolag som genererar så pass starka och återkommande kassaflöden att bolaget i teorin skulle kunna köpa ut bolaget från börsen inom 5 år. Det kan även vara bolag utan vinst eller kassaflöden som inom en överskådlig framtid kommer tjäna så pass mycket att dagens pris är ett skämt.

Volatilitet
Jag anser inte att risk och volatilitet är samma sak. Hur kan ett bolag som sjunkit i värde ha högre risk än när samma bolag kostade mer, bara för att aktiekursen har ändrats? För mig är risk att på sikt förlora pengar genom att köpa bolag för dyrt och därmed ha stor fallhöjd.
Eftersom jag inte anser risk och volatilitet är samma sak räknar jag inte ut WACC i min nuvärdesvärdering (DCF).
Istället kollar jag på kassaflöden och räknar bort kostnaden för lån.

Långsiktiga värdeinvesterare borde inte vara rädda för volatilitet. Den ger nämligen köplägen för personer som vet bolagets egentliga värde.

Avkastningskrav
Mitt mål är att över tid slå SIXRX och snitta minst 15% per år. Detta innebär att kapitalet dubblas var 5e år.

För att nå mitt högt uppsatta mål köper jag endast bolag där jag tror uppsidan är minst 15% per år, till hjälp har jag mina uträkningar.
I en perfekt värld skulle jag även vilja köpa med ytterligare 30% uppsida, vilket ger 100% på 3 år. Skulle jag missa i min analys har jag då en stor säkerhetsmarginal och 15% per år är ändå inte omöjligt.

Jag är ödmjuk till att det finns flera olika sätt att investera och säger inte att andra gör fel.
Det jag däremot säger är att det går att slå index genom disciplinerad värdeinvestering.

Varför hemsidan?

Jag alltid haft en böjelse för att dela med mig av kunskap, hemsidan är ett uttryck för det behovet. Och på resan för att skapa en faktabaserad hemsida har jag lärt mig otroligt mycket.

The best way to learn is to teach – Mohnish Pabrai

Bli sponsor via Patreon

Informationen och uträkningarna på hemsidan är gratis, precis som det bör vara. Tyvärr kostar det både tid och pengar att ha en hemsida.
Genom Patreon kan du sponsra mig i byggandet av hemsidan.

Som tack får du tillgång att se min personliga önskelista, innehav och köp/sälj i Google Sheets.
I min önskelista räknar jag på vad bolaget ska kosta för att i teorin kunna betala mig 15% per år av deras kassaflöden. Jag tar inte hänsyn till WACC eller BETA utan räknar istället med kostnaden av skulder.

I önskelistan får du:
– Mina aktievärderingar på 100+ bolag.
– Färgkodning för att enkelt se potentiellt köpvärda aktier.
– De siffror jag baserar värderingen på.
– Tekniska indikatorer MA, RSI och MACD.

Maila mig från din gmail till support@rimligtpris.se när du signat så skickar jag länken!

Kakor och Disclaimer

Kontakt

Support@rimligtpris.se