Välkommen till sammanställningen av försvarsaktier och deras värderingar!
Försvarsindustrin är en dynamisk sektor som ständigt anpassar sig efter omvärldens händelser och tekniska utveckling.
Bolagen är ofta innovativa och driver därmed utvecklingen framåt inom andra sektorer, exempelvis inom kommunikation, cybersäkerhet och flyg.
I artikeln kan du läsa om aktievärderingar från över 40 bolag inom försvarsindustrin!
Extra fokus ligger på de mest framstående bolagen.
Så vill du hitta de bästa försvarsaktierna är den här sidan en mycket bra början!
Innehållsförteckning
Varför investera i försvarsaktier?
I en tid av ständig förändring och osäkerhet blir försvarsbolagen allt viktigare för att upprätthålla länders suveränitet.
Här är fem anledningar till varför jag gärna skulle äga försvarsaktier.
Global efterfrågan på försvar
Kunderna, som ofta är länder, lägger enorma belopp varje år för att ha den bästa tekniken och kvantitet som krävs för att kunna klara sig vid en konflikt.
Oavsett om konflikten utkämpas online, i rymden, i luft, i/på vatten eller på land behöver länder vara redo att försvara sig. Och här spelar försvarsbolagen en nyckelroll.
Långsiktiga kunder
Produkterna behöver underhållas genom service eller utbyten vilket skapar långsiktiga kunder.
Att kunderna dessutom ofta är ekonomiska giganter som exempelvis regeringar kan skapa ytterligare en inlåsningseffekt där man föredrar att anlita de man tidigare utvecklat liknande produkter med.
På detta sätt har bolag inom försvarsindustrin inbyggda vallgravar där man främst konkurrerar mot andra försvarsbolag i samma storlek. Så länge bolag på denna nivå fortsätter att vara innovativa och stabila i sina produkter kan man räkna med fler affärer, även om priset ökat.
Bolagen har ofta breda portföljer
Man skulle kunna tro att bolagen skulle vara nischade på en specifik roll, men i takt med att ett bolag växer tycks det bli lättare och lättare att vidareutveckla sin befintliga teknik in i andra produktområden.
Ett exempel är flygplan som de flesta större försvarsbolagen slutligen tycks utveckla. Och då ”bakar man in” sina övriga system som radar, kommunikation, stealth och missiler i den nya produkten.
Ofta är bolag inom försvarsindustrin även stora spelare inom andra områden, som t.ex. Airbus och Boeing vars försäljning är 60-70% från andra sektorer.
Dessutom är en produkt sällan renodlad från ett bolag, utan ett samarbete med mellan flera olika bolag.
Flygplan är ett bra exempel på detta. Där kan motorn tillverkas av ”Bolag 1”, landningsställen och radarsystemet av ”Bolag 2” och slutligen monteringen, design och mjukvara av ”Bolag 3”.
Ibland samverkar dessutom olika bolag i produktutvecklingen och samäger sedan den slutgiltiga produkten. Detta skapar ett nät av relationer och samberoenden som tillsammans breddar bolagens områden och utökar bolagens vallgravar.
Detta kan du läsa om lite längre ner på sidan.
Bolag i teknologisk i framkant
Människan är av naturen destruktiv, men vi är även påhittiga. Lösningarna inom försvarsindustrin är till för att försvara oss eller utplåna andra, men kan även hjälpa mänskligheten att ta steg framåt.
Ett par exempel är utvecklingen av autonoma produkter som har potential att vidareutveckla automation för att ta bort repetitiva arbetsmoment, eller satellit och rymdutveckling som förbättrar kommunikationsmöjligheter och förståelsen för rymden.
Försvarsindustrin är alltså en otroligt bred sektor som nosar på många andra områden.
Diversifiering av aktieportföljen
Försvarsaktier kan vara en trygghet i oroliga tider då försvarindustrin kan behöva öka produktionen.
På detta sätt kan försvarsaktier stabilisera din portfölj när det börjar knaka i de politiska relationerna i olika världsdelar.
I övrigt är investeringar i försvarsaktier som andra sorters aktier och exempelvis inte något inbyggt inflationsskydd som vissa andra tillgångar har, exempelvis råvaror.
Läs mer om diversifering och allokering: https://rimligtpris.se/allokering/
Låg volatilitet ger stabilare portfölj
Som värdeinvesterare bör man välkomna hög volatilitet (aktiens svängningar) då det ofta är större chans att något blir felaktigt prissatt. Inom volatila aktier kommer rean oftare helt enkelt.
Men försvarsaktier är precis tvärtom och har låg volatilitet/beta.
Generellt sett svänger dom alltså mycket mindre än övriga marknaden.
Tyvärr gör den låga volatiliteten att det kan vara svårt att hitta bra köplägen, men kan göra att den som konstant kollar aktiekurser kan sova lite bättre.
Försvarsaktier – hitta de bästa bolagen
Värderingar av 46 försvarsaktier: Vad säger siffrorna?
I det här avsnittet kan du se de bolag som jag klassar som försvarsaktier.
De flesta är inte renodlade inom försvarsindustrin, men de har olika andelar av sin intjäning i försvarsrelaterade produkter.
Bedömningen vad som kan klassas som en försvarsaktie eller inte är lite knepigt, då inte alla bolag gärna stoltserar med sin inblandning av vapenproduktion. Dessutom är det sällan ett bolag som gör en produkt utan det är en gemensam ansträngning där många bolag ofta är inblandade i att tillverka komponenter och slutligen montering.
Saknar du något bolag? Maila support@rimligtpris.se!
Ibland laddar kan det ta några sekunder innan listan laddar.
Data på sidan är fördröjd med minst 15 minuter.
Sidan uppdateras kontinuerligt då bolagens rapporter läggs in.
Läs mer om listan ut hur uträkningarna görs längre ner på sidan.
Lockheed Martin (Ticker: LMT)
Land: USA.
Börsvärde: Över 100 miljarder USD.
Bolaget fokuserar mer eller mindre enbart på försvarsindustrin.
Lockheed Martin grundades 1995 genom en sammanslagning av Lockheed Corporation och Martin Marietta. Sammanslagningen skapade Lockheed Martin som är världens ledande företag inom försvarsindustrin.
Bolaget var bland de första att utveckla jetmotorer och är kanske mest kända för sina stridsflyg, inklusive F-16 och F-35 (se bild ovan).
Men man har en bred portfölj där man även tillverkar en bred arsenal av vapen och tillbehör, hangarfartyg till amerikanska armén, högteknologiska railguns, rymdfarkoster till NASA och har en växande cyberförsvarsenhet. Utbudet är milt sagt enormt.
Lockheed Martins teknologi säljs globalt, men under strikt uppsikt av USA för att undvika vapen, försvarshemligheter och teknologi används emot landet.
Bolaget har dessutom nära samarbeten med andra bolag och länder.
Exempelvis har man varit med i utvecklingen av SAABs Gripen-plan.
Skunk Works (Lockheed Martin Advanced Development Programs) är smeknamnet på Lockheeds mest kända hemliga avdelning. Denna avdelning har bland annat utvecklat de futuristiska spionplanen U-2 Dragon Lady och SR-71 Blackbird som båda testflögs i hemlighet över Area 51.
Läs mer om bolagets utbud på Lockheed Martins hemsida.
RTX Corp (Ticker: RTX)
Land: USA.
Börsvärde: Över 100 miljarder USD.
Ca 50% av RTX Corps försäljning gäller försvar, rymd och säkerhet.
RTX Corp hette tidigare Raytheon Technologies, men bytte namn efter en sammanslagning med United Technologies.
Bolaget har exponering mot kommersiella flyg- och rymdtillverkare samt till försvarsmarknaden där man levererar ungefär lika stor del till de båda kundgrupperna.
RTX Corp är uppdelat i 3 segment: Collins Aerospace, Pratt & Whitney och Raytheon.
Collins Aerospace
Collins Aerospace fokuserar på flygplatser och allt ovan mark.
Här ingår kommersiellt flyg, helikoptrar, militär och försvar och rymd.
Trots att fokus ligger ovan mark utvecklar man även teknologi för båtar och ubåtar, exempelvis sonar-system och stealthsystem.
I juli 2023 annonserade RTX att man ska sälja Collins Aerospace till Safran SA för 1,8 miljarder USD.
Pratt & Whitney
Pratt & Whitney är världsledande inom design, tillverkning och underhåll av flygmotorer.
Säljer till både kommersiella och militära flyg.
Raytheon
Raytheon satsar på att skapa nästa generations lösningar som är både smartare och snabbare än vad man tidigare trott.
Verksamheten är bred och finns både på land, i luft, i vatten och i rymden, med fokus på försvarsindustrin där paradgrenen är radarsystem och olika sorters misslier och missilförsvarssystem.
Raytheon producerar bland annat den ”berömda” anti-tankmissilen Javelin (bild) som används i Ukraina och tidigare används i Afghanistan och Irak vid fler än 5000 konfrontationer.
Läs mer på RTXs hemsida.
Boeing (Ticker: BA)
Land: USA.
Börsvärde: Över 110 miljarder USD.
Ca 30-40% av Boeings försäljning gäller försvar, rymd och säkerhet.
Boeing är främst kända för sina stora passagerarflygplan, inte minst Boeing 747 som revolutionerade kommersiell flygtrafik under smeknamnet Jumbo Jet. Helt plötsligt kunde ett stort antal människor resa världen över, till ett lägre pris.
Med sitt kunnande om flygplan är Boeing en ledande kraft inom försvar och militär utveckling.
Under andra världskriget spelade flygplanet B-17 Flying Fortress en viktig roll och på senare tid är jaktplanen F-15 Eagle (bild) och F/A-18 Hornet kanske de mest välkända stridsflygplanen.
En växande del av Boeings portfölj är precisionsmissiler, obemannade flygplan och självstyrda drönare. Dessutom har man avancerad teknologi för kommunikation och cybersäkerhet.
Presidentens Air Force One är tillverkat av Boeing vilket är ett tecken på Boeings säkerhet och rykte.
Läs mer om Boeing och deras avdelning ”Defense” på Boeings hemsida.
Airbus (Ticker: AIR)
Land: Frankrike.
Börsvärde: Runt 100 miljarder EUR.
Ca 25-30% av Airbus försäljning gäller försvar, rymd och säkerhet.
Största konkurrenten till Boeing inom kommersiellt flyg. A320-serien som konkurrent till Boeings Jumbo Jet.
Airbus har utvecklat flera olika sorters militära flygplan. Ett av de populäraste planen är det imponerande Airbus A400M Atlas (bild) som även kallas ”Grizzly”.
A400M Atlas är byggt för taktiska transportuppdrag och transporterar tung last som fordon och trupper, kan genomföra luftankring, medicinsk evakuering och andra specialuppdrag.
Flygplanet är ett i mängden av Airbus olika flygplan, men anses vara ett av de mest moderna och avancerade militära transportflygplanen i världen.
Planet används flitigt i Europa.
Ett annat populärt flygplan är Airbus Eurofighter Typhoon som är ett tvåmotorigt jaktflygplan som är utvecklat, tillverkat och numera samägt tillsammans med bolagen BAE Systems och Leonardo.
Trots att Airbus största verksamhet inte handlar om militär är bolaget en av världens största leverantörer av avancerade militära flygplan.
Läs mer om Airbus försvarssegment på Airbus hemsida.
Northrop Grumman (Ticker: NOC)
Land: USA.
Börsvärde: 60-70 miljarder USD.
Northrop Grumman är en av världens största leverantörer av vapen och försvarsprodukter.
Bolaget har bland annat tillverkat bombplanet B-2 Spirit Stealth (bild) som är osynlig för radar och har lång räckvidd.
Man tillverkar även örlogsfartyg, hangarfartyg, ubåtar, radarsystem och långdistansrobotar och mycket mer.
Bolaget har ett nära samarbete med Boeing och Lockheed Martin där man tillverkar man flera olika radarsystem och andra komponenter till deras militärflyg.
Northrop Grummans är även starka inom AI, cybersäkerhet och rymd där man bland annat tillverkar obemannade farkoster (UAV) och teknik som används i satelliter.
Som en naturlig del i sitt produktutbud erbjuder även bolaget militär träning och utbildningssystem för militären.
Bolaget är uppdelat i fyra sektorer som samtliga har liknande försäljningssiffror.
Aeronautics Systems – Allt inom flyg; övervakning, jaktflyg och bombplan, pilotlösa plan med mera.
Defense Systems – Missilsystem, cybersäkerhet, avancerade vapen, träning och utbildning, service av befintliga produkter och mycket mer.
Mission Systems – Här ingår radar, kommunikation, sensorer och specialvapen för militära uppdrag.
Space Systems – Tillverkar komponenter till rymden oavsett om det är för nationell säkerhet eller för kommersiell användning.
Läs mer om vad bolaget gör på Northrop Grummans hemsida.
Safran SA (Ticker: SAF)
Land: Frankrike.
Börsvärde: Ca 60 miljarder EUR.
Ca 20% av försäljningen kommer från bolagets försvarsverksamhet.
Safrans fokus ligger på flyg och rymd. Man tillverkar många delar och är bland annat inblandade i tillverkningen av Airbus A400M där man tillverkar delar i motor, propeller, GPS och landningsställ.
Man har ett samarbete med Boeing där man tillsammans utvecklat och ska börja sälja och serva APU (auxiliary power units), som är en sorts motor som används till många större fordon som flygplan och fartyg som en alternativ energikälla.
Att Boeing och Safran ger sig in på APU-marknaden kan vara ett hårt slag mot bolaget Honeywell International Inc som dominerat området.
I juli 2023 annonserade Safran SA att man ska köpa Collins Aerospace av RTX Corp för 1,8 miljarder USD.
Safran har över 500 produkter och tjänster som du kan läsa om på bolagets hemsida.
BAE Systems PLC (Ticker: BA.)
Land: England.
Börsvärde: Ca 30 miljarder brittiskt pund (GBX)
BAE Systems är Europas största renodlade försvarsbolag och är en förkortning av British AeroSpace Macroni Electronic Systems.
Man tillverkar bland annat stridsfordon, krigsfartyg, flygplan och säkerhetssystem.
Deras flyg-enhet och marin-enhet står tillsammans för ca 80% av bolagets försäljning.
Bolaget har sedan start förvärvat flera bolag och genom att äga BAE Systems äger du även Örnsköldsviksbolaget Hägglunds och Karlskogas stolthet Bofors, men dessa utgör såklart endast en liten del av BAE Systems.
BAE Systems må vara baserat i Storbritannien, men bolaget finns över stora delar av världen i sina dotterbolag, med merparten av anställda i Storbritannien, Amerika, Australien och Saudiarabien.
Likt de flesta bolagen inom militärindustrin samverkar BAE Systems med andra bolag.
Exempelvis var bolaget med och byggde HMS Queen Elisabeth (bild) i samarbete med Babcock, Thales och brittiska försvarsdepartementet.
På BAE Systems hemsida kan du lära mer om bolaget.
Thales (Ticker: HO)
Land: Frankrike.
Börsvärde: Över 25 miljarder EUR.
Merparten av Thales omsättning kommer från försvar och säkerhet.
Thales tillverkar elektriska komponenter och system för försvar, flyg, transport och olika säkerhetslösningar.
Bolaget är delvis ägt av franska staten, därmed kan Thales riskera att bli bakbundna i vissa affärer.
Störst försäljning sker i Frankrike följt av resterande Europa och därefter Nordamerika.
Thales är en serieförvärvare som senaste 20 åren i genomsnitt gjort ett förvärv varannat år.
Merparten av Thales går att dela upp i 3 delar:
Försvar och säkerhet (Aerospace) – Är Thales kärnverksamhet som tillhandahåller sensorer samt kommunikations- och styrsystem för försvarskunder
Står för ca 50% av bolagets omsättning.
Flygelektronik och satelliter (Defence & Security) – Står för ca 30% av bolagets omsättning och har tillverkning till civil, försvar och regeringsmakter.
Cybersäkerhet och identitetslösningar (Digital I&S) – Runt 20% av bolagets omsättning och är en snabbt växande del av Thales verksamhet. Bolaget lyfter detta segment som framtiden och är redo att fortsätta investera inom ”Big data”, artificiell intelligens, kommunikation, cybersäkerhet och quantumteknologi.
På Thales hemsida kan du läsa mer om bolagets marknader.
Leonardo S.p.A. (Ticker: LDO)
Land: Italien.
Börsvärde: Ca 8 miljarder EUR.
Uppskattningsvis 85-90% av försäljningen gäller försvar och statliga verksamheter.
Är ett italiensk försvars- och verkstadsföretag som fram till 2015 hette Finmeccanica.
Leonardo har ett stort utbud av helikoptrar som används till en mängd områden, från militär till civila verksamheter med bland annat räddnings-, transport- och polishelikoptrar.
Genom att äga strax över 30% av företagets aktier är italienska staten största ägare.
Läs mer om bolaget på Leonard SpAs hemsida.
Kongsberg Gruppen (Ticker: KOG)
Land: Norge.
Börsvärde: Över 80 miljarder NOK.
Kongsberg gruppen är en teknologikoncern från Norge som levererar högteknologiska system till kunder inom bland annat sjöfart, försvar, flyg och offshore-borrning.
Bolaget hette först Kongsbergs Våpenfabrikk som Norges första industrifabrik och levererade vapen till norska staten.
Efter andra världskriget expanderade man verksamheten till elektronik och rymdteknik.
1995 fick bolaget dagens namn och är idag ett ledande företag inom tekniska lösningar för kunder i utmanande miljöer.
Den i särklass största ägaren är Naerings- Og Fiskeridedepartementet som är ett norskt departement och äger över 50% av aktierna i Kongsberg Gruppen.
Med andra ord äger norska staten en majoritetspost i bolaget.
Storleksmässigt är Kongsberg Gruppen, likt SAAB, långt från de amerikanska jättarna. Men man fyller en viktig roll, speciellt inom sjöfart.
Kongsberg Gruppen består av:
Kongsberg Maritime – Står för ungefär 45-55% av bolagets omsättning.
Kongsberg Defence & Aerospace står för ca 35-45%.
Kongsberg Digital motsvarar runt 3-10%.
Med andra ord är Maritime det största affärsområdet, följt av Defence & Aerospace och därefter Digital.
På Kongsberg Gruppens hemsida kan du läsa mer om vad bolaget gör.
Kongsberg Maritime
Svenska försvarsaktier
SAAB (Ticker: SAAB B)
Land: Sverige.
Börsvärde: Ca 80 miljarder SEK.
SAAB AB är ett svenskt försvars- och säkerhetsföretag som startade som flygplanstillverkare men var länge kända främst för sina populära SAAB-bilar som konkurrerade med Volvo.
SAAB är en förkortning för Svenska Aeroplan Aktiebolaget och likt alla större bolag inom försvarsindustrin har SAAB flera olika produkter, men den kanske mest kända produkten är deras Gripen-plan.
Ett Gripen-planens fokusområden är att man enkelt ska kunna bygga vidare på det, eftersom tekniken inom försvarsindustrin förändras snabbt och man måste vara redo att anpassa sig. Ett annat fokusområde är att göra det enkelt för piloten genom intuitiva system, så om piloten kan använda ett vapen ska det vara enkelt att förstå och använda de andra vapnen.
Det SAABs enmotoriga plan saknar i kraft tar man istället ikapp i digital innovation och man kallar SAAB Gripen E för världens första digitaliserade plan.
SAAB är bland de bästa (om inte bäst) på tillverkning av små ubåtar. Dessa passar väldigt bra i det svenska kustklimatet i Östersjön och är därmed en väldigt viktig del i det svenska totalförsvaret då Gotland är en av Europas viktigaste försvarspunkt då det är en knytpunkt för hela Östersjön och länderna runtomkring.
SAABs ubåtar nämns ofta när man pratar om försvaret i Östersjön.
Ubåtarna är ganska små och har tysta Stirlingmotorer vilket gör att man kan hålla sig oupptäckt och vissa ubåtar kan dessutom hålla sig under ytan i veckor.
Den tysta ubåten HMS Gotland har dessutom gjort mycket bra ifrån sig på större vatten vilket du bland annat kan läsa om i Nyteknik.se.
Du kan läsa mer om SAABs produkter på deras hemsida.
Invisio (Ticker: IVSO)
Land: Sverige.
Börsvärde: Ca 9 miljarder SEK.
Invisio är ett svenskt bolag som tillverkar kommunikationssystem till hörselskydd och hörlurar.
Produkterna går ut på att tillhandahålla säker och tydlig kommunikation som samtidigt skyddar kundens hörseln vid extrema förhållanden.
Bolagets produkter används av militär, polis och räddningstjänst över hela världen.
På Invisios hemsida kan du läsa mer om deras produkter.
Scandinavian Astor (Ticker: IVSO)
Land: Sverige.
Börsvärde: 150-200 miljoner SEK.
Merparten av omsättningen kommer från den icke militära båtbranschen.
Scandinavian Astor tillverkar radarstörningssystem och komposit-komponenter till myndigheter och företag.
Kunderna finns inom flyg-, fordons- och försvarsindustrin.
Vill du läsa mer om bolaget kan du besöka Scandinavian Astors hemsida.
Fonder och ETFer med fokus på försvar
Vill du köpa försvarsaktier men ändå sprida risken att en enskild aktie presterar dåligt kan du köpa flera olika, eller så köper du en fond eller börshandlad fond (ETF) för att få en automatisk spridning med en korg av olika aktier.
I USA finns det många fina ETF med fokus på försvar, men p.g.a. EU-direktiv kan får du inte investera direkt i dessa utan att vara amerikansk medborgare.
Men det finns såklart europeiska motsvarigheter, som jag listar här!
Future of Defence UCITS ETF USD Acc (ASWC)
En ETF med mål att följa indexet ”EQM Future of Defence Index” före avgifter.
Aktieinnehavet består av en blandning av försvar och cyberförsvar.
Basvaluta euro.
Årsavgift 0,49%.
Ingen utdelning sker utan denna återinvesteras istället automatiskt (ACC).
VanEck Defense UCITS ETF
En ETF med mål att följa indexet ”MarketVector Global Defence Industry Index” före avgifter.
Aktieinnehavet består av en blandning av försvar och cyberförsvar.
Basvaluta euro.
Årsavgift 0,60%.
Ingen utdelning sker utan denna återinvesteras istället automatiskt (ACC).
Risker med försvarsaktier
Konkurrens. Inga stora marginaler om man inte har en unik vallgrav (för Lockheed är det storlek för att kunna vinna större kontrakt samt customisera produkter, medan Thales specialiserar sig på teknik).
Information om uträkningarna
Hur funkar ”Försvarsaktier – 46 aktier i försvarsindustrin att ha koll på”?
Samtliga uträkningar är datavärderingar som baserat på historisk data.
Varje uträkning sker automatiskt och på samma sätt oavsett bolag.
Grön-markerade siffror innebär att bolaget ser bra ut enligt uträkningen.
Bolag med två eller fler gröna fält har potential att vara ett bra köp.
Genom att använda listan och lite sunt förnuft kan du hitta bra aktier att köpa just nu.
Hur värderar man ett bolag?
Det finns många olika sätt att värdera bolag på.
För analys av en bank är ROE och P/B ytterst intressant.
I ett tillväxtföretag kanske du snarare kollar på att P/E är lägre än förväntat tillväxt och att skulderna ser bra ut.
För ett stabilt och moget bolag kollar man gärna på på uträkningar av kassaflöden eller vinster (t.ex. Återbetalningsmetoden, DCF och MOS).
Vill du likvidera ett bolag är P/B en bit under 1 att sträva mot.
För cykliska bolag bör du veta var i cykeln bolaget befinner sig.
För råvaru-baserade aktier bör du ha en åsikt om efterfrågan och tillgång.
Om du klickar på bolagen har jag försökt beskriva vad man kan kolla på, men det finns ingen silver bullet utan man måste hitta sin egen väg.
Vill du ha en knuff i rätt riktning så har jag skrivit en nybörjarvänlig steg för steg-guide till Hur man gör en fundamental aktieanalys.
Återbetalningsmetoden visar hur lång tid det skulle ta för bolaget att använda sitt fria kassaflöde för att köpa hela bolaget baserat på dagens bolagspris.
DCF räknar ut vilket pris en aktie bör ha för att avkasta 10% per år baserat på fritt kassaflöde.
MOS räknar ut vilket pris en aktie bör ha för att avkasta 15% per år baserat på vinst per aktie.
Positiva siffror indikerar att bolaget har en direkt uppsida utöver avkastningskravet.
Negativa siffror visar hur många procent bolagets aktie måste gå ner för att kunna ge respektive uträknings avkastningskrav.
Exempel:
Om en aktie visar +10% på DCF-uträkningen har bolaget först 10% direkt uppsida och därefter en 10% förväntad årlig avkastning.
Om en aktie visar -50% på MOS-uträkningen innebär det att bolaget bör halveras innan bolaget kan börja avkasta 15% per år.
Längre ner på sidan kan du läsa mer om uträkningarna.
Bör jag köpa bolag baserat på ”Försvarsaktier – 46 aktier i försvarsindustrin att ha koll på”?
Nej, du bör inte fatta ekonomiska beslut baserat på denna sida.
Warren Buffett vill inte veta vad en aktie kostar innan han börjar researcha bolaget. Motiveringen är att det färgar hans syn på bolaget.
Med den här screenern har vi gått åt helt andra hållet och räknat ut ett värde utifrån historisk data och vilken uppsida från befintligt pris detta innebär. Anledningen är att vi förmodligen inte har samma tid och läshuvud som Warren Buffett och istället behöver sålla mellan bolagen innan vi påbörjar vår analys.
Historiska värden ger endast hintar om framtiden, och vid ett ovanligt bra eller dåligt år kommer siffrorna i listan variera rejält.
Därför bör denna sida på sin höjd ses som en sorts screener för att få en snabb överblick.
Bör jag sälja bolag baserat på ”Försvarsaktier – 46 aktier i försvarsindustrin att ha koll på”?
Nej, du bör inte fatta ekonomiska beslut baserat på denna sida!
Bara för att siffrorna visar negativt värde innebär inte det att bolaget måste vara övervärderat.
Uträkningen från historiska siffror kan exempelvis inte förstå vilken framtid bolaget har.
Bolag som investerat mer än vanligt senaste året blir ofta straffat i uträkningarna.
Mer om uträkningarna
Återbetalningsmetoden
Visar hur många år det tar för bolagets fria kassaflöde att köpa hela bolaget baserat på dagens bolagspris.
Under 7 år är att föredra. Över 10 år är mindre bra.
Räknar inte med bolagets tillgångar och skulder.
Regler för uträkningen på sidan:
Uträkningen sker på Fritt kassaflöde (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.
DCF
Metoden går ut på att beräkna summan av bolagets framtida kassaflöden.
Därefter beräknar du bort ditt procentuella avkastningskrav från kassaflödet varje år.
Sedan begränsar du uträkningen till 10 år och sätter istället en multipel på sista årets kassaflöde.
Därefter summerar du samtliga års kassaflöden. När du sedan adderar tillgångar får du fram vad bolaget bör vara värt idag.
Regler för uträkningen på sidan:
Uträkningen sker på Fritt kassaflöde (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren, därefter halveras tillväxten.
Omsättningstillgångar räknas med.
Schablonkostnad för skulder är 3% och räknas bort från fritt kassaflöde.
Avkastningskrav 10%.
Multipel-schablon = 13.
MOS
Margin of Safety-kalkylatorn är tagen från Phil Towns bok Rule#1 Investing.
Uträkningen är en sorts enklare variant av DCF-värderingen och baseras på nuvarande P/E, historisk tillväxt, avkastningskrav och vinst per aktie.
Bolagens värderingar ser sällan bra ut med denna uträkning, men när man hittar ett som ser bra ut bör bolaget utredas!
Räknar inte med bolagets tillgångar och skulder.
Regler för uträkningen på sidan:
Följer boken så noga det går, men med små variationer.
Uträkningen sker på Vinst per aktie (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Det högsta av snitt P/E senaste 5 åren och tillväxt x2 utgör multipeln som ligger till grunden för uträkningen.
Multipeln kan inte vara lägre än 8.
Historisk tillväxt får max vara 15%.
Avkastningskravet är 15%.
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.
Phil Town förespråkar att man även ska ha 50% säkerhetsmarginal. Detta är inte medräknat men lätt att själv tillämpa genom att halvera rimligt pris enl. MOS-uträkningen.
Substansvärde
Värdering av bolagets egna kapital.
Räknar ut bolagets tillgångar minus skulder. Delas sedan på antalet aktier.
Blanka fält
P.g.a. bokföringsregler varierar fria kassaflöden och vinst per aktie för banker och investmentbolags.
Detta påverkar ”Återbetalningsmetoden”, ”DCF” och ”MOS”. Därför har jag valt att hålla dessa fält blanka.
Du kan läsa mer om detta genom att klicka på respektive bolag.
Sträck istället för siffror
Återbetalningsmetoden, DCF och MOS kräver positiva kassaflöden. Om ett bolag redovisar negativt kassaflöde eller vinst innebär det att bolagets värde blir negativt. Eftersom du såklart inte får betalt för att köpa ett bolag, vilket uträkningarna kan antyda, har jag valt att sätta ett sträck (-) på bolag med negativa kassaflöden och vinster.
#SAKNAS!
När underliggande dokument inte får kontakt med Google blir många av uträkningar ofullständiga.
Dessa taggas då med #SAKNAS och rättas oftast automatiskt inom 15 minuter men kräver att du laddar om sidan.
Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.
Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.
Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.