Utdelningskalkylatorn använder sig av Gordons formel för att få fram ett rimligt pris på en aktie.

Formeln fokuserar på utdelning och dess tillväxt. Därför fungerar kalkylatorn bäst på bolag som historiskt haft stabil utdelning i flera år (t.ex. fastighetsbolag).

Här finner du både kalkylator och guide så enkelt kan göra aktieanalysen!

Innehållsförteckning

Att tänka på

1. Det är få parametrar vilket innebär att små ändringar kan slå hårt i kalkylatorn.
2. Ofta svårt att räkna ut framtida årlig utdelningsökning då den grundas på flera antaganden. I artikeln får du ett enkelt sätt att kontrollera om utdelningen är hållbar långsiktigt eller ej.
3. Uträkningen räknar inte med tillgångar och skulder.
4. Om bolaget gjort återkommande återköp av aktier kan man argumentera att dessa återköp bör räknas med. Lägg därför gärna med återköpet per aktie som utdelning per aktie.
5. Att enbart använda sig av en kalkylator kan otydligt och ibland även missvisande. Genom att använda flera olika uträkningar blir det ofta lättare att få en vettig bild av aktiens prissättning.

Var hittar jag uppgifterna?

Borsdata.se
Gratistjänst för info om nordiska börsnoterade bolag (De har även en prenumerationstjänst för att se utomnordiska aktier samt mycket mer). Klicka i vänstra hörnet för att snabbsöka efter ditt bolag. Skriv bolagets namn och klicka sedan på bolaget några cm längre ned.
På ”Analysera” kan du bl.a. se hur utdelning, utdelningsandel och vinst per aktie ändrats senaste åren.
Quickfs.net
Gratistjänst. Nyckeltal för amerikanska bolag de senaste 10 åren. Finns även prenumerationstjänst för ytterligare info.
Yahoofinance.com
Nyckeltal och samlad info från bolagsrapporter senaste 5 åren, t.ex. kassaflöden, tillgångar och skulder. Hela världen.
Bolagens rapporter
Du hittar rapporterna genom att googla på Investor relations + bolagets namn.

Hur fyller jag i uppgifterna?

Steg 1 handlar om att räkna ut historisk ökning. Detta används som hjälp att gissa framtida ökning. Har du redan en stark uppfattning om framtida ökning kan du hoppa direkt till steg 2.

Startvärde
Ordinarie utdelning per aktie från första året du räknar. Om du t.ex. utgår från perioden 2010-2019 skriver du i utdelningen per aktie i kronor (eller annan valuta) för 2010.
Har bolaget inte delat ut en längre tid kan du räkna på vinst per aktie och bedöma rimligheten från den siffran. Räkna helst med en börskris eller lågkonjunktur på börsen, räkna något år innan (även om du valt ett konjunkturokänsligt bolag).
Slutvärde
Senast bestämda ordinarie utdelning per aktie. Om du t.ex. utgår från perioden 2010-2019 skriver du i utdelningen per aktie i kronor (eller annan valuta) för 2019. Räknar du istället på vinst per aktie på ”Startvärde” måste du även göra det här, för att sedan kunna bedöma rimligheten. Utgå från senaste helårsrapport, om inte något extraordinärt som påverkat bolagets vinst hänt det året, ta i så fall året innan.
Perioder
Antal år från ”Startvärde” minus antal år från ”Slutvärde”.
2018-2019 = 1 period, 2015-2018 = 3 perioder. 2010-2019 = 9 perioder o.s.v.
Årlig utdelningsökning under perioden (går ej fylla i)
Ett hjälpmedel för att räkna ut ”Uppskattad framtida årlig utdelningsökning”. Ingen absolut sanning, men ofta en mycket bra fingervisning.
Uppskattad framtida årlig utdelningsökning (%)
Vad tror du om bolagets framtid? Kommer dom kunna bibehålla samma årliga utdelningsökning framöver? Att beräkna detta är ofta väldigt svårt, här är några förenklade tips:
– Utgå från ”Årlig utdelningsökning under perioden” i kalkylatorn.
– Kolla utdelningsandel (hur stor del av vinsten företaget delar ut). Om den har minskat under vald period kan det betyda att bolaget har mer utrymme för att öka utdelningen i framtiden, förutsatt att bolaget fortsätter utvecklas på samma sätt. Utdelningsandelen kan, som mycket annat, vara missvisande då den påverkas av t.ex. nedskrivningar av goodwill eller tillgångar.
– Snegla på analytikernas estimat, hur tror dom bolaget och dess utdelning kommer växa de närmsta åren?
– Läs på om bolaget!
– Tänk på att det är bättre att räkna för lågt än för högt då denna siffran även används som säkerhetsmarginal!
Förväntad avkastning per år (%) – Den lägsta lägsta avkastningen du vill ha för att investera. Observera att ”Förväntad avkastning” måste vara högre än ”Uppskattad framtida utdelningsökning per år”. Rimligtpris anser att man bör räkna på minst 15%.
Rimligt pris
Det värde du värderar aktien till, priset man kan anse aktien borde kosta idag utan ytterligare marginal för fel eller extra uppsida. Kan användas av vissa som säljsignal när aktiepriset överstiger detta belopp.

Är utdelningen hållbar?

Utdelningar sker oftast eftersom bolaget har pengar över. När man inte tycker dessa pengar kan avkasta tillräckligt bra inom bolaget delas dessa istället ut.
Det kan också bero på t.ex. en försäljning som gjort att man har extra mycket i kassan.

För att se om utdelningen är hållbar även kommande år kan man kolla på det fria kassaflödet.

Är det fria kassaflödet större än utdelningen är det en första indikation på att bolaget presterar bra nog för att eventuellt kunna bibehålla utdelningen i framtiden. Förutsatt att kassaflödet inte sjunker.

Det är inte ovanligt att bolag delar ut upp till 80% av kassaflödet, men någonstans där bör man fundera lite extra på om man tror det om det är hållbart i framtiden.

Istället för fritt kassaflöde kan man istället jämföra bolagets vinst mot utdelningen.

Vill du se några av världens mest stabila utdelningsaktier föreslår jag att du kollar listan på Utdelningskungar, perfekta att använda sig av Utdelningskalkylatorn på!

Utdelningskalkylatorns formel

Som du läste tidigare baseras Utdelningskalkylatorn på Gordons formel.

Gordons formel ser ut såhär:

Rimligt pris = utdelning / (avkastningskrav – utdelningstillväxt).

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.