Olja är en oersättlig energikälla som har spelat en avgörande roll för mänsklighetens utveckling och är en av grundpelarna i den moderna ekonomin.
Om du är intresserad av att investera i oljeaktier är du på rätt plats, i den här artikeln djupdyker vi i ämnet och värderar över 100 oljebolag samt går igenom vad man bör tänka på innan man köper energibolag.
Så häng med och lär dig om olja och hitta de mest intressanta bolagen inom energisektorn!
Innehållsförteckning
Olika sorters oljebolag
Inom oljeindustrin finns en mängd bolag som är specialiserade på olika saker.
Enkelt förklarat kan behöver man hitta, borra, pumpa, raffinera, transportera och sälja oljan.
Varje steg ofta är komplext och kräver både kunskap och pengar specialiserar sig bolag ofta på ett eller ett par av dessa steg.
För att ge en grov översikt har jag försökt dela upp de olika bolagen i “upstream”, “midstream”, “downstream” och “integrerade oljebolag”.
Uppdelningen bör tas med en nypa salt, men kan ge en liten fingervisning vad bolagen huvudsakligen sysslar med, enligt mig.
Upstream
Upstream-bolag är i det första steget av oljeutvinning.
Här finner du bolag som är involverade i utforskning, borrning och produktion av olja och naturgas. Helt enkelt bolag som vill plocka upp oljan ur marken.
Midstream
Midstream-bolagen tar vid där upstream-bolagen har fått oljan ur marken.
Inom midstream klassas bolag som transporterar, lagrar och säljer olja.
Det omfattar bland annat tankerfartyg, oljepipelines och järnväg.
Downstream
Det är i det här steget råolja omvandlas till olika produkter som går att använda.
Till exempel bensin, diesel och kemikalier.
Här ser man till att raffinera, distribuera och sälja den färdiga produkten.
Downstream-bolag tar vid när midstream-bolagen sålt och transporterat oljan.
Integrerade olje- och gasbolag
Bolag som har verksamhet inom två eller tre av områdena upstream, midstream eller downstream brukar man kalla för integrerade olje- och gasbolag eller vertikalt integrerade olje- och gasbolag.
Mina favoritaktier
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
AKER BP
EQUINOR
Typer av olja
Olja är en handelsvara som ursprungligen är samma världen över, men med vissa variationer av till exempel oktantal. Även den kemiska sammansättningen kan skilja sig åt beroende på område. Detta gör att viss olja passar bättre inom vissa användningsområden än andra.
Priserna på Brent, WTI och Crude går ofta hand i hand och fungerar som referenspunkt till oljepriser i övriga världen.
Om priserna går upp på oljan kan du räkna med att omgående se detta på bensinstationerna. Dess direkta genomslag på individens plånbok har gjort oljan till en stor del av både det ekonomiska och politiska spelet.
Brent-råolja även kallad Nordsjöolja
Brentoljan är uppkallad efter Brent-fältet i Nordsjön, som är en av de bästa platserna för utvinning av Brent Crude.
Med låga svavelhalter och höga oktantal anses Brentoljan, som är en söt lätt råolja, vara en av de bättre oljorna då den har flera användningsområden.
Oljan är populär för raffinaderier runt om i världen som kan göra bensin och andra högkvalitativa oljeprodukter.
De största producenterna av Brentoljan är Storbritannien och Norge.
Men även länder som Danmark och Nederländerna är involverade i utvinningen.
Man använder ofta Brent som ett referenspris när man vill kolla oljepriser i främst den nordvästra europeiska marknaden.
West Texas Intermediate (WTI)
West Texas Intermediate (WTI) är uppkallad efter sitt ursprungsområde, West Texas i USA.
Likt Brent har WTI, som klassas som söt råolja, hög kvalitet med låga svavelhalter och höga oktantal. Oljan används främst till att framställa bensin.
Eftersom WTI främst produceras i Amerika är det föga förvånande att USA både är en enorm användare och producent av oljan.
WTI är även det referenspris som man använder när man kollar oljepriser i Amerika.
Dubai Crude
Dubai Crude har, föga förvånande, sitt ursprung i Dubai i Förenade Arabemiraten.
Till skillnad från Brent och WTI är Dubai Crude-oljan tung och med hög svavelhalt.
Det finns flera olika varianter av Crude-olja. Dessa varianters kemiska sammanställning kan skilja sig från varandra beroende på område.
Som storproducent av olja har Förenade Arabemiraten skördat stora rikedomar från produktion av olja. Detta har gjort Förenade Arabemiraten till ett av världens mest inflytelserika områden på energimarknaden.
Blandade råoljor
Blandade råoljor, eller mixed crude oil som det heter på engelska, är ett samlingsnamnet på råoljor från olika källor som inte klassas som Brent, WTI eller Crude.
På grund av dess stora spridning geografiskt varierar dessa oljor, vilket man även kan förstå på namnet. Exempelvis har dessa oljor olika grader av densitet och svavelhalt.
Blandade råoljor används därför till olika saker, beroende på vad den oljan man pumpat upp passar bäst som.
Gas
Gas är visserligen ingen olja, men går hand i hand med oljeutvinning då man ofta hittar gas i samband med oljeutvinning.
Både olja och gas bildas genom högt tryck och värme på organiskt material under lång tid, när oljan sedan pumpas upp är det inte ovanligt att gas frigörs. Denna “associerade naturgasen” kan bolagen ta vara på och sälja för att ytterligare stärka sina marginaler.
Oljebolagskartellen OPEC
När man pratar om olja och oljeaktier måste man även prata OPEC.
OPEC står för Organization of the Petroleum Exporting Countries (Organisationen för oljeexporterande länder).
Organisationen bildades år 1960 av Iran, Irak, Kuwait, Saudiarabien och Venezuela.
Idag består OPEC av 13 medlemsländer.
Medlemsländerna samarbetar för att skydda sina ekonomiska intressen genom att kontrollera oljepriset.
Kontrollen sker genom att gemensamt öka eller sänka produktionen av olja, och eftersom oljepriset främst beror på utbud och efterfrågan påverkas världspriset på olja dramatiskt baserat på OPECs beslut.
På grund av oljans inflytande på världsekonomin målas OPEC ofta upp som en lynnig samarbetspartner som gör som de vill, eller i värsta fall en fiende till Västvärlden.
Länderna i OPEC
Algeriet
Angola
Kongo-Brazzaville / Republiken Kongo
Ekvatorialguinea
Gabon
Iran
Irak
Kuwait
Libyen
Nigeria
Saudiarabien
Förenade Arabemiraten
Venezuela
Dessutom har OPEC nära samarbete med fler länder via OPEC+ där även giganten Ryssland ingår, bland annat tillsammans med oljeproducenterna Kazakstan och Mexico.
Anledningen till OPECs makt
Eftersom OPEC-länderna både äger en stor del av världens oljereserver och en betydande del av världens oljeproduktion innebär det att OPECs beslut har stor påverkan på olja, och därmed även på världsekonomin.
Det är självklart inte bara OPEC som har makt över oljepriserna, men p.g.a. deras storlek och gemensamma produktion är man en ledande faktor i oljeutvecklingen.
Men det är inte alltid frid och fröjd inom kartellen.
Vid meningsskiljaktigheter har det hänt att man sänkt oljepriserna rejält.
Ett exempel på vad som händer när medlemmarna i OPEC tycker olika var 2020 när Saudiarabien la fram ett förslag på att sänka produktionen för att få upp oljepriserna.
När andra länder i OPEC+, främst Ryssland, inte gick med på det visade Saudiarabien sin makt genom att öka sin produktion rejält.
Effekten blev att oljepriserna störtdök och oljeproducenter slutade tjäna pengar på oljan.
Genom att göra detta visade Saudiarabien inte bara vikten av att vara enade inom kartellen, men även att man är redo att ta den kortsiktiga förlusten för att tillsammans tjäna bra i framtiden.
OPEC vill självklart visa enad front och ger inte mer information än de vill, men man kan anta att Saudierna efter detta haft en ännu större makt vid bordet på deras möten.
Varför investera i oljeaktier?
Oljeaktier driver världen framåt och lär fortsätta göra det.
Utan olja skulle det gå snabbt utför med världen, inte minst fattigare länder.
Här är 4 anledningar till varför jag gillar oljeaktier.
Ratad industri ger högre uppsida
Min starka tro är att oljan kommer att fortsätta vara en central aktör inom energi och ekonomisk stabilitet i västvärlden, även under omställning mot grönare energi.
Jag tror också att omställningen till grön energi på sikt kommer driva upp oljepriset, eftersom man inte vill göra investeringar i stora anläggningar när framtiden för oljan är oviss.
En annan sak som lär avskräcka fortsatt utveckling är den allt hårdare retoriken mot oljebolagen och dess ägare. Exempelvis “skällde” USAs president Joe Biden vid flera tillfällen på oljebolag under energikrisen 2021-2022 att de gjorde övervinster.
Tro mig, jag gillar grön energi och har bland annat investerat i solceller på min bostad, men jag förstår inte varför oljeaktier är så ogillade.
Kör man en bensin- eller dieseldriven bil bör man inte heller ha något emot att investera i oljeaktier.
Eftersom oljebolag inte är hyllade brukar även aktiepriset vara lågt, vilket bidrar till en hög direktavkastning. Så även om industrin fortsätter vara ogillad och handlas till låga multiplar (exempelvis låg P/E) lär ägare kunna få fina utdelningar även i framtiden.
Diversifiering av portföljen
Likt andra råvaror har olja låg korrelation med övriga aktiemarknaden, dvs följer inte oljepriset aktiemarknadens svängningar. Så när aktiemarknaden går ner kan oljebolag gå upp, och tvärtom. På detta sätt kan en andel oljebolag göra din aktieportfölj stabilare.
Genom att även investera i energisektorn sprider du din risk.
Eftersom oljeinvesteringar dessutom inte alltid följer andra råvaror kan olja vara ett bra komplement till guld och metaller i en bra diversifierad portfölj av aktier och obligationer.
Läs mer om diversifering och allokering: https://rimligtpris.se/allokering/
Skydd mot inflation
Likt andra handelsvaror bör oljepriset stiga när inflationen ökar, och så har det även varit historiskt. På grund av detta har oljeaktier en sorts inbyggd inflationssäkring och kan vara ett bra sätt att skydda köpkraften i tider med hög inflation.
Volatilitet
Som värdeinvesterare bör man välkomna volatilitet (aktiens svängningar) då det ofta är större chans att något blir felaktigt prissatt. Inom volatila aktier kommer rean oftare helt enkelt.
Kan man som långsiktig investerare ha is i magen under perioder när portföljen svänger och istället vara redo att köpa är volatilitet något att omfamna!
Och oljeaktier svänger… snabbt!
Risker med oljeaktier
Allt aktieägande innebär risk att förlora delar eller hela det investerade kapitalet.
Här kan du läsa om tre risker som är speciellt vanliga för oljebolag.
Priskänsligt – Handelsvaror har sällan vallgravar
Eftersom olja är en handelsvara med liknande egenskaper, med regionala variationer, har oljebolag svårt att bygga en “vallgrav” likt till exempel Apple eller McDonalds.
Det är visserligen svårt att slå sig in på marknaden, men när man väl har producerande oljefält handlar det om kostnadseffektivisering snarare än att göra en förbättrad slutprodukt till kund. Kunden bryr sig helt enkelt oftast inte om var bensinen kommer från, så länge bilen åker framåt och det inte är för dyrt.
På så vis är oljebranschen mer eller mindre helt i omvärldens grepp huruvida man tjänar pengar nästa år eller ej.
Dessutom går det inte bara att “stänga av” en produktion. Det går att minska, men att helt stänga ner en produktion för att senare uppta den när priserna är högre anses kosta mer än det smakar. Istället producerar oljebolag även om de inte skulle tjäna pengar för tillfället, i väntan på bättre tider då man ökar produktionen.
Miljöpåverkan
Utvinning, raffinering, transport och användning – I samtliga steg finns ganska stor miljöpåverkan. Dessutom är olja både svårt och dyrt att sanera, vilket kan leda till stora naturkatastrofer när olyckan är framme.Skadorna kan ta årtionden att reparera eller i vissa fall vara oåterkalleliga när den biologiska mångfalden får en rejäl smäll.
Utvinning och borrning kan påverka biologisk mångfald.
De lättaste ställen att hitta olja på lär redan vara upptäckta, för att hitta nya stora oljefyndigheter behöver man bege sig till nya ställen.
Hittas naturresurser där kan man räkna med att människor och djur blir bortprioriterade för det svarta guldet. Dessutom ska infrastruktur byggas vilket i sin tur kan leda till att till exempel skog för skövlas till förmån för vägar.
Luftföroreningar: Oljeprodukterna bensin och diesel släpper ut kväveoxider (NOx), svaveldioxid (SO2) och andra partiklar vilket kan ha negativ påverkan på både människor och miljö.
Havsförorening till följd av oljeutsläpp kan ha förödande konsekvenser för havets ekosystem. Dessutom är oljeutsläpp svåra att begränsa och kan spridas över långa distanser.
Markföroreningar kan inträffa genom läckage av olja. Sådana läckage kan i sin tur påverka omgivningen, inte minst om läckaget sprider sig till dricksvatten.
Vattenförbrukning: Oljeindustrin kräver stora mängder vatten, speciellt vid raffineringen används stora mängder vatten.
Elektrifiering
Budskapet är tydligt: Oljan ska bort till förmån för elektrifiering!
Och även om elektrifieringen kan dröja kan man nog räkna med att diverse länder kommer lägga på extra skatter på oljebolag och dess verksamhet. Dessa extra avgifter kommer i sin tur påverka bolagens lönsamhet.
För att ha en framtid ställer fler och fler oljebolag om, mot mer grön energi.
Denna omställning kräver investeringar som drar ner vinsterna, men väntas göra bolagen stabilare på sikt.
Tips för att investera i oljeaktier
Det finns många saker man bör tänka på när man investerar i aktier.
Här finner du några av de sakerna jag tittar lite extra på när jag undersöker oljebolag.
Noggrann research
Vad är bolagets break even?
Genom att läsa bolagens rapporter kan du få denna inblick.
Men vill man göra det riktigt lätt för sig googlar man ”Bolagets namn + break even”.
Det är priserna över break even som skapar vinster, därmed är lägre break even att föredra!
Skin in the game?
Om högt uppsatta styrelsemedlemmar och VD har aktieinnehav innebär det att man tror på bolaget.
Det innebär även att folk i ledande ställning har eget intresse av att aktien ska gå bra.
Planerar man expansion eller utdelning/återköp?
Eftersom oljan kommer fasas ut föredrar jag bolag som har fyndigheter som man planerar att fortsätta tjäna pengar på. Jag är inte jätteintresserad av bolag som planerar att expandera inom olja och gas, utan ser hellre att man skapar så mycket värde för ägarna som möjligt genom utdelningar och återköp.
Jämför med andra bolag!
Olja är en handelsvara. Det innebär att man enkelt kan jämföra oljebolag med varandra, så länge dom jobbar med samma saker. T.ex. upstream eller downstream-bolag.
De bolag som återkommande har presterat bättre än andra bolag har potential att fortsätta göra det framöver.
Mitt favorit-mått för att mäta effektiviteten på oljebolag är en hög avkastning på eget kapital (ROE).
Geografiskt område?
Helst vill jag ha ett västerländskt område. Jag föredrar produktion i Norden, Australien och Nordamerika.
Anledningen är att olja är en maktresurs vid oroligheter i världen, och kan jag minimera risken för att något land tar tillgångarna gör jag helst det. Dessutom kan det i krig bli tufft att både frakta och sälja olja till andra länder.
Produktionskapacitet och reserver
Hur mycket kan bolaget producera, och hur många år tar det tills man förbrukat alla sina tillgångar?
Håll koll på marknaden
Oljebolagens intjäning beror främst på hur mycket man kan sälja oljan för samt priset att producera den.
Därför är det bra att försöka ha ett öga på om oljan är billig eller dyr.
Vissa framgångsrika investerare kollar i princip enbart på marknaden (macro) när de ska köpa aktier.
En sorts ”fiska där fisken finns”.
Detta är en svår strategi men går ut på att endast köpa bolag och handelsvaror när de är nedtryckta, nedsidan blir då begränsad och uppsidan rejäl.
Eftersom olja är en råvara som kan ge explosionsartad tillväxt och höga kassaflöden under vissa perioder är det lätt att bli lurad.
När oljebolagen tjänar som mest pengar bör man dra öronen åt sig och tänka; ”Är det rimligt att oljan fortsätter vara till det här priset, eller luras jag in i en värdefälla?”
Det finns många sidor som följer oljeprisets utveckling.
På Ycharts.com finner du pris och historik för Brent Crude, WTI och Dubai Crude.
Diversifiera
Som tidigare nämnt är oljeaktier ett fantastiskt bra sätt att diversifiera portföljen.
Du bör, som med alla investeringar, fundera på hur stor andel olja du bör ha i din portfölj.
Tänk på att olja är volatilt och därför ofta svårt att göra rimliga antaganden om framtiden.
Personligen vill jag inte ha mer än 15% oljeaktier i min portfölj.
Läs mer om diversifering och allokering: https://rimligtpris.se/allokering/
ETFer och fonder
För dig som inte vill investera i en eller flera enskilda aktier men ändå vill få exponering mot olja och oljebolag finns det många ETFer och fonder att välja på.
Personligen föredrar jag ETFer framför fonder när det kommer till oljebolag.
Det finns två anledningar.
1. ETFer delar ofta ut pengar medan fonder behåller dessa inom fonder för att fortsätta ge dig avkastning.
Om du fortsätter investera utdelningen ger både utdelande och icke utdelande bolag samma ränta på ränta-effekt, men utdelningarna ger möjlighet att göra andra investeringar utan att sälja innehavet.
2. Det finns flera indexnära ETFer med låg avgift, men inte så många indexnära fonder.
Utdelande ETFer
Informationen om fonderna är hämtade från Nordnets verktyg och är utan inbördes ordning.
Kom ihåg att alltid dubbelkolla informationen innan ev. köp, då den kan ha ändrats.
Vill du se fler ETFer kan du enkelt använda Nordnets verktyg för att sortera fram ETFer.
Gillar du att få utdelning bör du kolla efter ETFer med namnet ”DIST” då detta betyder distrubution.
iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF USD (Dist)
iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF USD (Dist) är en ETF med mål att följa avkastningen i indexet ”MSCI World Energy Index” före avgifter.
Merparten av aktieinnehavet finns i USA.
Basvaluta euro.
Årsavgift 0,25%.
Utdelning sker vanligtvis två gånger om året, i juni och december.
iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE)
iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF USD (Dist) är en ETF med mål att följa avkastningen i indexet ”The STOXX Europe 600 Index” före avgifter.
Innehaven är därför i både små och stora europeiska aktier.
Basvaluta euro.
Årsavgift 0,46%.
Utdelning sker vanligtvis fyra gånger per år: januari, april, juli och oktober.
AMUNDI ETF MSCI EUROPE ENERGY UCITS ETF
AMUNDI ETF MSCI EUROPE ENERGY UCITS ETF är en ETF med mål att följa avkastningen i indexet ”MSCI Europe Energy EUR index” före avgifter.
ETFen består därför av ca 20 europeiska aktier inom energisektorn.
Basvaluta euro.
Årsavgift 0,45%.
Utdelning sker vanligtvis en gång om året, i november.
Icke utdelande fonder
Informationen om fonderna är hämtade från Avanzas verktyg och är utan inbördes ordning.
Kom ihåg att alltid dubbelkolla informationen innan ev. köp, då den kan ha ändrats.
Vill du se fler fonder kan du enkelt använda Avanzas fondscreener.
BGF World Energy A2
BGF World Energy A2 är en aktivt förvaltad fond som investerar i globala företag med fokus på olja och gas. Fonden innehåller vanligtvis 40-60 bolag.
Merparten av bolagen finns i USA.
Årsavgift 2,61%.
I PPM finns denna fonden som val till en rabatterad avgift.
På grund av dess inriktning, historik och låga avgift har jag valt den i min pensionsportfölj.
Schroder ISF Global Energy A ACC
Schroder ISF Global Energy är en aktivt förvaltad fond som ska investera minst två tredjedelar i energibranschen. Fonden innehåller vanligtvis färre än 50 bolag.
Bolagen är väl spridda med liten övervikt mot USA följt av Storbritannien och Kanada.
Årsavgift 2,40%.
BGF Natural Resources Fund Class A2 USD
BGF Natural Resources Fund Class A2 USD investerar minst 70% av tillgångarna i aktier inom råvarusektorn.
Det innebär att man investerar i både energi och andra råvaror som säd och metaller.
Årsavgift 2,49%.
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR investerar i råvaruföretag världen över.
Energi står för ungefär 50% av investeringarna.
Årsavgift 2,36%.
Information om uträkningarna
Hur funkar ”Oljeaktier: En exklusiv lista med 121 värderingar”?
Samtliga uträkningar är datavärderingar som baserat på historisk data.
Varje uträkning sker automatiskt och på samma sätt oavsett bolag.
Grön-markerade siffror innebär att bolaget ser bra ut enligt uträkningen.
Bolag med två eller fler gröna fält har potential att vara ett bra köp.
Genom att använda listan och lite sunt förnuft kan du hitta bra aktier att köpa just nu.
Hur värderar man ett bolag?
Det finns många olika sätt att värdera bolag på.
För analys av en bank är ROE och P/B ytterst intressant.
I ett tillväxtföretag kanske du snarare kollar på att P/E är lägre än förväntat tillväxt och att skulderna ser bra ut.
För ett stabilt och moget bolag kollar man gärna på på uträkningar av kassaflöden eller vinster (t.ex. Återbetalningsmetoden, DCF och MOS).
Vill du likvidera ett bolag är P/B en bit under 1 att sträva mot.
För cykliska bolag bör du veta var i cykeln bolaget befinner sig.
För råvaru-baserade aktier bör du ha en åsikt om efterfrågan och tillgång.
Om du klickar på bolagen har jag försökt beskriva vad man kan kolla på, men det finns ingen silver bullet utan man måste hitta sin egen väg.
Vill du ha en knuff i rätt riktning så har jag skrivit en nybörjarvänlig steg för steg-guide till Hur man gör en fundamental aktieanalys.
Återbetalningsmetoden visar hur lång tid det skulle ta för bolaget att använda sitt fria kassaflöde för att köpa hela bolaget baserat på dagens bolagspris.
DCF räknar ut vilket pris en aktie bör ha för att avkasta 10% per år baserat på fritt kassaflöde.
MOS räknar ut vilket pris en aktie bör ha för att avkasta 15% per år baserat på vinst per aktie.
Positiva siffror indikerar att bolaget har en direkt uppsida utöver avkastningskravet.
Negativa siffror visar hur många procent bolagets aktie måste gå ner för att kunna ge respektive uträknings avkastningskrav.
Exempel:
Om en aktie visar +10% på DCF-uträkningen har bolaget först 10% direkt uppsida och därefter en 10% förväntad årlig avkastning.
Om en aktie visar -50% på MOS-uträkningen innebär det att bolaget bör halveras innan bolaget kan börja avkasta 15% per år.
Längre ner på sidan kan du läsa mer om uträkningarna.
Bör jag köpa bolag baserat på ”Oljeaktier: En exklusiv lista med 121 värderingar”?
Nej, du bör inte fatta ekonomiska beslut baserat på denna sida.
Warren Buffett vill inte veta vad en aktie kostar innan han börjar researcha bolaget. Motiveringen är att det färgar hans syn på bolaget.
Med den här screenern har vi gått åt helt andra hållet och räknat ut ett värde utifrån historisk data och vilken uppsida från befintligt pris detta innebär. Anledningen är att vi förmodligen inte har samma tid och läshuvud som Warren Buffett och istället behöver sålla mellan bolagen innan vi påbörjar vår analys.
Historiska värden ger endast hintar om framtiden, och vid ett ovanligt bra eller dåligt år kommer siffrorna i listan variera rejält.
Därför bör denna sida på sin höjd ses som en sorts screener för att få en snabb överblick.
Bör jag sälja bolag baserat på ”Oljeaktier: En exklusiv lista med 121 värderingar”?
Nej, du bör inte fatta ekonomiska beslut baserat på denna sida!
Bara för att siffrorna visar negativt värde innebär inte det att bolaget måste vara övervärderat.
Uträkningen från historiska siffror kan exempelvis inte förstå vilken framtid bolaget har.
Bolag som investerat mer än vanligt senaste året blir ofta straffat i uträkningarna.
Mer om uträkningarna
Återbetalningsmetoden
Visar hur många år det tar för bolagets fria kassaflöde att köpa hela bolaget baserat på dagens bolagspris.
Under 7 år är att föredra. Över 10 år är mindre bra.
Räknar inte med bolagets tillgångar och skulder.
Regler för uträkningen på sidan:
Uträkningen sker på Fritt kassaflöde (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.
DCF
Metoden går ut på att beräkna summan av bolagets framtida kassaflöden.
Därefter beräknar du bort ditt procentuella avkastningskrav från kassaflödet varje år.
Sedan begränsar du uträkningen till 10 år och sätter istället en multipel på sista årets kassaflöde.
Därefter summerar du samtliga års kassaflöden. När du sedan adderar tillgångar får du fram vad bolaget bör vara värt idag.
Regler för uträkningen på sidan:
Uträkningen sker på Fritt kassaflöde (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren, därefter halveras tillväxten.
Omsättningstillgångar räknas med.
Schablonkostnad för skulder är 3% och räknas bort från fritt kassaflöde.
Avkastningskrav 10%.
Multipel-schablon = 13.
MOS
Margin of Safety-kalkylatorn är tagen från Phil Towns bok Rule#1 Investing.
Uträkningen är en sorts enklare variant av DCF-värderingen och baseras på nuvarande P/E, historisk tillväxt, avkastningskrav och vinst per aktie.
Bolagens värderingar ser sällan bra ut med denna uträkning, men när man hittar ett som ser bra ut bör bolaget utredas!
Räknar inte med bolagets tillgångar och skulder.
Regler för uträkningen på sidan:
Följer boken så noga det går, men med små variationer.
Uträkningen sker på Vinst per aktie (TTM) och tillväxt (senaste 5 helåren).
Det högsta av snitt P/E senaste 5 åren och tillväxt x2 utgör multipeln som ligger till grunden för uträkningen.
Multipeln kan inte vara lägre än 8.
Historisk tillväxt får max vara 15%.
Avkastningskravet är 15%.
Framtida tillväxt baseras på omsättningstillväxt de senaste 5 åren.
Phil Town förespråkar att man även ska ha 50% säkerhetsmarginal. Detta är inte medräknat men lätt att själv tillämpa genom att halvera rimligt pris enl. MOS-uträkningen.
Substansvärde
Värdering av bolagets egna kapital.
Räknar ut bolagets tillgångar minus skulder. Delas sedan på antalet aktier.
Blanka fält
P.g.a. bokföringsregler varierar fria kassaflöden och vinst per aktie för banker och investmentbolags.
Detta påverkar ”Återbetalningsmetoden”, ”DCF” och ”MOS”. Därför har jag valt att hålla dessa fält blanka.
Du kan läsa mer om detta genom att klicka på respektive bolag.
Sträck istället för siffror
Återbetalningsmetoden, DCF och MOS kräver positiva kassaflöden. Om ett bolag redovisar negativt kassaflöde eller vinst innebär det att bolagets värde blir negativt. Eftersom du såklart inte får betalt för att köpa ett bolag, vilket uträkningarna kan antyda, har jag valt att sätta ett sträck (-) på bolag med negativa kassaflöden och vinster.
#SAKNAS!
När underliggande dokument inte får kontakt med Google blir många av uträkningar ofullständiga.
Dessa taggas då med #SAKNAS och rättas oftast automatiskt inom 15 minuter men kräver att du laddar om sidan.
Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.
Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.
Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.