Valet mellan fonder och enskilda aktier kan vara en svår avvägning.
Här kommer vi att jämföra några av fördelarna och nackdelarna med de båda alternativen, dessutom presenterar jag en medelväg som historiskt har överavkastat.
Allt för att hjälpa dig göra välgrundade beslut i din portfölj!

I tidigare del 2 av aktieskolan: “Vad är börsen” kunde du bland annat läsa om vad en fond och en aktie är.
Här får du även lära dig om indexfonder, aktivt förvaltade fonder och investmentbolag samt en enkel koll på vad som passar dig bäst.

Aktieutbildning del 3: Aktier och fonder.

Aktie- och fondskola del 3.
Lästid ca 7 minuter.

Innehållsförteckning

Vad är aktier och fonder?

Som vi gick igenom i förra avsnittet, “Vad är börsen”, är både fonder och aktier fantastiska sätt att låta pengarna jobba på.

Snabb sammanfattning:
En aktie består av ett bolag som exempelvis säljer en tjänst eller en produkt.
En fond består av ett knippe av olika bolag och värdepapper, på så vis får du större riskspridning, men du kan inte välja exakt vilka innehav du ska ha.

Din fördel mot aktivt förvaltade fonder

Ett index är en sorts sammanställning som väger samman utvecklingen i flera olika värdepapper.
En indexfond försöker efterlikna det valda indexet och därmed även dess utveckling.

Karaktäristiskt för indexfonder är att de sköter sig själva med minimal ansträngning för fondförvaltaren.
Detta innebär att avgifterna blir väldigt mycket lägre.

Enligt flera proffs, uppbackade av många års historik, är indexfonder bättre än aktivt förvaltade fonder. Men det innebär inte att indexfonder är bättre än enskilda aktier.
Här går vi igenom varför indexfonder slår aktivt förvaltade fonder, men även varför du kan prestera bättre.

Vill behålla sina jobb

Fondförvaltare har ofta hård press på sig att prestera varje kvartal för att ha kvar sina investerare. Detta leder till att man rensar ut sådant som underpresterat och istället håller det hetaste – så att investerarna behåller fonder.
Tyvärr är det ofta det som har underpresterat som senare kommer att gå upp. Men eftersom förvaltaren är pressad att behålla sina kunder som äger fonden kan de ibland, mot bättre vetande, ta bort aktier som egentligen borde hållas.

Detta problem har inte du i ditt investerade. Det är endast du som sätter dina egna krav, och för en värdeinvesterare är långsiktighet nyckeln.

Avgifter

För att fondförvaltaren ska hantera dina pengar och med expertis välja ut rätt fonder drar man ofta 1-2% av insatt kapital.
Det innebär att fondförvaltaren måste slå jämförbara index plus 1-2 procentenheten för att det som investerare ska vara värt att investera i en aktiv fond.
Med andra ord har fondförvaltaren redan här en liten uppförsbacke, eftersom fondens resultat redovisas efter avgifter

Begränsat ägandeskap

En annan anledning är att fondförvaltare inte får äga en för stor del i av ett bolag. Detta innebär att ju större fonden blir desto större bolag måste fonden investera i. Det blir därför färre och färre intressanta aktier att kolla på. På detta sätt blir investeringsuniversumet mindre och mindre.

Eftersom du inte har lika stort belopp som fonderna har behöver du inte oroa dig över att äga en för stor del av ett bolag. Du kan istället fokusera på en rimlig allokering och att köpa rätt bolag. Hittar du något fantastiskt tillfälle kan du välja att investera lite mer än vanligt.

Hårda regler

Ytterligare en anledning är att fonder har hårda regler hur stor del portföljen får bestå av en aktie, detta skapar en diversifiering av portföljen, men också ett krav att hela tiden leta andra bolag, för även om man hittat den perfekta kan man aldrig gå all in.
Detta är bara några av de svårigheter en fondförvaltare har… svårigheter som du inte har!

Du kan i praktiken gå all in i en aktie utan att någon myndighet bryr sig, även om jag rekommenderar att alltid diversifiera och veta att det alltid kan finnas saker som du inte vet om.

Eftersom du inte har lika stort belopp som fonderna har behöver du inte oroa dig över att äga en för stor del av ett bolag. Du kan istället fokusera på en rimlig allokering och att köpa rätt bolag. Hittar du något fantastiskt tillfälle kan du välja att investera lite mer än vanligt.

För och nackdelar aktivt och passiva fonder

Indexfonder

Kräver minimalt med tid och garanterar att du varken blir bättre eller sämre än medel med dina investeringar.
Perfekt för dig som månadssparar och/eller köper för att glömma bort i flera år.
Slår aktivt förvaltade fonder på 10+ år enl. flera studier där man kollar bakåt i tiden.
Warren Buffett (kanske världens mest framgångsrika investerare) tror så pass mycket på indexfonder och förespråkar detta för gemene man att han utmanade 10 fondförvaltare att slå index på 10 år – ingen lyckades.
Ger tillväxt utan att du behöver göra något (enkel förklaring om 10 aktier som ökar i summa).
Sammanfattningsvis: Enkelt, bra riskspridning och ok avkastning till låg avgift. Går att automatisera.

Aktivt förvaltade fonder

Du låter någon annan hantera ditt kapital.
Går att automatisera med ett månadsspar.
– Du betalar för det. Ofta 1-2%.
– Förvaltaren satsar ofta på att vara nära index, för missar man index för mycket kan man räkna med att förlora kapital, och det är kapitalet förvaltare tjänar pengar på… inte hur fonden går.
– Har en del regler som gör att det är svårt att köpa så mycket de vill av de bolagen de önskar.
– Pengar kommer in när det går bra vilket gör att fonden måste köpa aktier trots att de redan stigit massor… detta gör det svårare att tjäna pengar då bolagen dom köper inte har samma uppsida längre.
Likadant åt andra hållet. När fondens aktier tappar värde minskar fonden. Då säljer ofta investerare av sina fondandelar vilket innebär att fondförvaltaren har färre pengar att investera när aktierna egentligen kanske visar köpläge.
– Ju större belopp desto svårare att hitta bra investeringscase som gör skillnad i portföljen.
– Har svårt att slå index över tid (10+ år).

För mig är det därför självklart att välja bort aktivt förvaltade fonder och istället fokusera på indexfonder eller enskilda aktier.

En nobelpristagares åsikt

Den amerikanske psykologen Daniel Kahneman fick 2002 Nobelpriset i ekonomisk vetenskap för sitt arbete om psykologisk ekonomi. Även om han själv inte var ekonom fick han priset efter gedigen forskning inom bland annat beslutsfattande och beteendeekonomi.

I boken “Thinking, fast and slow” går han igenom hur människan fungerar i beslutsfattande och varför det är mer eller mindre omöjligt att slå index, djupt inspirerad av “Den effektiva marknadsteorin” som menar att priset på marknaden (exempelvis aktier) alltid är korrekt eftersom det speglar en realistisk marknad där alla vet samma saker.

Även om jag rekommenderar “Thinking, fast and slow” tycker jag effektiva marknadsteorin är bullshit, i alla fall om man ska hårddra det.

För om det inte går att överprestera index, hur kommer det sig att värdeinvesterare år efter år lyckats överprestera jämförbara index? Ett av bevisen är Grahams apostlar.

Grahams apostlar

Benjamin Graham ses ofta som värdeinvesteringens fader. Inom värdeinvestering försöker man lista ut vad ett bolag är värt och köpa det för mindre än det priset, man vill helt enkelt köpa till rea.
Genom att göra detta och även utbilda klasser slog (och fortsätter slå) Graham och flera av hans lärjungar indexen.
Ett par exempel är Warren Buffett och Walter J. Schloss som tog Grahams klass.
Men det finns många investerare som överpresterat efter inspiration av Graham. Exempelvis Seth Klarman, Bill Ackman, Li Lu, Guy Spiers och Peter Lynch.
Listan kan göras lång, vilket borde vara ett bevis på att det går att överavkasta jämförbara index med en sund strategi.

Och för några år sedan förtydligade Kahneman att den effektiva marknadsteorin gällde för det mesta, men inte alltid.

Så slutligen var både hjärnforskaren Daniel Kahneman och investeringslegenden Warren Buffett överens om att det går att slå marknaden, men man måste veta var man ska leta och vara beredd. Vilket är det tankesätt som värdeinvesterare haft i flera år för att tjäna pengar.

Investmentbolag – det bästa av två världar?

För dig som har tid, ork och lust att investera i aktier finns fortfarande möjligheten att slå index!

Ett annat bra exempel, som du dessutom kan ta rygg på genom att köpa deras aktie, är investmentbolagen!

Investmentbolag investerar i andra bolag och värdepapper.
Du kan alltså köpa en aktie i ett investmentbolag och få en diversiferad portfölj på grund av alla underliggande värdepapper investmentbolaget äger.
Det påminner lite om fonder, men dess storhet är att investmentbolag är ofta väldigt långsiktiga och kan ibland ha flera generationer av ägande från en huvudfamilj.

Detta innebär att bolaget förvaltas av en eller flera personer vars främsta syfte är att förvalta familjens pengar genom investmentbolaget.
Om du köper aktier i investmentbolaget äger även du en del av det och kan därför se det som att de förvaltar dina pengar.

Några av de populäraste investmentbolagen i sverige är Investor, Latour och Lundbergföretagen. Samtliga har stora starka familjer som står bakom aktiens beslut.
Dessa bolag brukar vara en mycket bra utgångspunkt för någon som vill investera i enskilda aktier. Nedan finner du grafer på hur de presterat över en 5-årsperiod. Notera att detta är exklusive utdelning, det vill säga utan de pengar bolaget betalat ut till aktieägarna.

Är du intresserad av investmentbolag är du välkommen att läsa min artikel om detta. Där listar jag även 79+ investmentbolag tillsammans med vad man bör tänka på innan man investerar samt vilken substansrabatt bolagen har.
Artikeln hittar du här.

Slutsats: vad är bäst av fonder, aktier och investmentbolag?

Så som jag ser det bör man alltid börja med indexfonder med god spridning mellan region och bransch.

Med en indexfond har du fördelen att du enkelt kan sätta upp automatiserade flöden som drar pengarna från ditt sparkonto och direkt investerar i de fonder du önskar, även om du har lönekonto på en bank och investerar via en annan. Det är ofta superlätt att sätta upp en gång och sedan inte behöva kolla på några år.

Med indexfonder får du bra riskspridning och okay avkastning till låg avgift med minimal handpåläggning.

Vill du köpa enskilda aktier är investmentbolag en suverän start. Inte nog med att många av dessa överpresterar, de har även ofta en god riskspridning. Och rika människor brukar generellt vara bra på att bli ännu rikare, så varför inte ta rygg på några av de rikaste familjerna?

Om du istället vill köpa enskilda aktier är det viktigt med riskspridning, men det är också otroligt viktigt att du har en strategi och vet vad du ska leta efter.
På detta sätt får du möjligheten att utvecklas som både person och investerare, samtidigt som du tjänar mer pengar än du annars skulle gjort om du var passiv.

I del 4 av aktieskolan går vi igenom olika aktiestrategier och vad du bör titta efter när du analyserar ett bolag eller aktie.

Om Rimligtpris.se
Jag har investerat på börsen i över 10 år, och sedan jag fick mitt första barn 2017 har aktieanalys varit ett av mina största intressen.
På Rimligtpris.se får du ta del av mina tankar och verktyg för att nå ekonomiskt oberoende. Här kan du läsa mer om mig och hemsidan.

Ansvarsfriskrivning
Sidan kan innehålla reklam och affiliate-länkar. Det innebär att jag kan få ersättning om du besöker sidan eller gör ett köp via en av länkarna. Det kostar dig inget extra.
Jag är ingen rådgivare och detta är ingen rekommendation. Basera inga beslut på denna text utan gör istället din egen analys. Du kan förlora pengar på aktiehandel och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.